mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Пране на пухкави килими и мокети

Обикновено в повечето от помещенията на всеки дом се поставя мека подова настилка. Причината е както естестическа, така и чисто функционална – плътното подово покритие осигурява допълнителна шумо- и топлоизолация в помещението. Тези свойства се увеличават правопропроционално на дебелината на подбраният килим/мокет. Наред с предимствата от дебелите туфи идва и въпросът – каква е структурата им и колко често е необходимо пране на килими и мокети?

Разлики при изпиране на килим и мокет

Изненадващ факт е, че естествените материи са с по-уязвима текстура. Така настилките от натурална вълна, памук и коприна са красиви и устойчиви, но едновременно с това и силно влагоабсорбиращи. Това свойство, съчетано с лесно зацапване на текстурата, може да се отрази сериозно на визията им. В комбинация с естествената склонност на дългите нишки към привличане и складиране на прахови частици, резултатът е настилка с особени изисквания при почистване.

При почистването на килими и мокети с дълги влакна се откриват съществени разлики. Докато мокетът с няколкосантиметрови нишки се почиства от запрашавания сравнително лесно с прахосмукачка, прилагането на същият метод към килимът с много дълги нишки е противопоказно. Машинното изсмукване на замърсяванията може да рискува половината му влакна, като ги скъса или издърпа от местоположението им.

Отстраняване на прах и изпиране

Праховите частици, привличащи алергени и акари, все още си остават най-големият проблем на този тип настилки. Отстраняването на прахта в пълна степен е възможно единствено при дълбоко изпиране на настилката. Такава процедура включва впръскване на подходящ препарат в тъканта, който трябва да проникне през цялата дължина на влакната, за да достигне до най-долната част на дебелото покритие.
Той абсорбира замърсяванията и упоритите петна от хранителни продукти, мухъл и плесени. Заедно с тях извлича и най-фината прах, чието постепенно натрупване превръща мокетът/килимът в склад за бактерии, който замърсява въздухът.

Машинното пране е много по-лесна и приятна алтернатива от ръчното търкане с четка и разтвор. Модерните еднодискови машини с вакуумен екстрактор извършват тази дейност бързо, лесно и с подсушаване, което спестява неприятното сушене и пренасяне на настилката. Те инжектират почистващи течности и дезинфектанти, които след определен престой се изтеглят, оставяйки килима почти напълно сух.

При най-пухкавите килими обаче, ръчната обработка е единствена възможност за дълбоко почистване – трудна задача, за която клиентите често търсят помощ от почистващи фирми. Текстурата отделя власинки по принцип, а агресивното обезпрашаване ще лиши килимът ви от още по-голям процент влакна. Освен това, не трябва ад се допуска заплитане и “смачкване” на нишките. Това се отнася особено за настилките от естествена вълна.

Влажното почистване е противопоказно за тях, заради силите им влагоабсорбиращи свойства. За сметка на това, третирането на петна със сол и сода на прах е изключително препоръчително. Необходима е също и мека четка за периодично разресване на влакната. Екипът ни препоръчва обработката с мощната екстракторна прахосмукачка Rainbow – тя изпира деликатно и в дълбочина, като не оставя никаква влага в текстурата и съхранява структурата му.

Защо са толкова харесвани
Настилките с дълга нишка гарантират безшумна походка и повече топлина без студените дни – да стъпваме боси върху тях е лукс, който осигурява приятен допир и комфорт на стъпалата. Често ги срещаме като малки подложки пред банята, около камината и пред отделни кътчета в дневната. Причината за предпочитанието към по-малък размер е закодирана в дизайна им – този тип повърхност е прекрасен интериорен акцент, но влакната се сплитат, късат и цапат сравнително лесно.

И все пак – присъствието на пухкавата текстура е желано в почти всеки тип интериор. Дебелият мъхест мокет например е много желано покритие за гостната стая, внасящо уютен тон в обзавеждането. Меките настилки обикновено се изработват с влакна от натурални суровини. Сред тях се срещат варианти с дълги фини нишки, но и модели в стил “рустик“ с двойно и тройно пресукани влакна. Мокетът и килимът са отличават качествено като тип подови настилки, но в този модел са обединени от особеностите при почистване.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone