mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

5 важни стъпки при пране на дивани

Диваните, независимо дали са класически представители на меката мебел, кухненски, холови ъгли, канапета или друга разновидност, се нуждаят от по-специален начин на почистване. Докато шкафовете, секциите и другите нетапицирани мебели се чистят сравнително лесно, то тапицираните изискват съвсем различна стратегия и метод на действие. Тук ще ви предложим полезни съвети за пране на дивани в 5 ключови стъпки.

Стъпка 1: подготовка

Ако смятате, че подготовката за пране на диваните включва сваляне на калъфките (когато това е възможно), то определено грешите. Подготовката изисква да определите вида на материала, от който е изработена дамаската, за да можете да я почистите качествено без да я повредите.

За целта е необходимо да погледнете етикета, който се намира на дъното на дивана. Етикетите обикновено са с маркировка: “W”, “S”, “WS”, “X” и “O”.

  • Маркировки „W” и „WS” означават, че тапицерията на вашите дивани може да се пере със сапун и вода и с препарати на водна основа;
  • Етикет с маркировка „S” показва, че материята трябва да се предаде за химическо чистене или да се почисти с емулсия, която не е на водна основа;
  • Ако маркерът показва „X”, това означава, че е позволено само вакуумно и химическо чистене, направено от професионалист;
  • Маркировката „О” показва, че тъканта е органична и може да се пере само със студена вода.

Стъпка 2: Почистване с прахосмукачка

Преди да се пристъпи към същинското пране, е необходимо да се премахнат напълно всички сухи замърсявания – прах, косми от домашни любимци, остатъци от храна и т.н. Вакуумната екстракция е по-добро решение, отколкото изчеткването с четка, защото мръсотията не се разнася по повърхността.

Важно е с прахосмукачката да се премахнат всички твърди частици, за да не бъдат вкарани в порите на дамаската в процес на намокряне, когато е възможно „мокро” изпиране. В зависимост от материята, почистването с прахосмукачка може да бъде единствен етап от хигиенизацията.

Стъпка 3: Изпиране с водно базиран препарат

Този метод на почистване се отнася за материите, подлежащи на „мокро” пране. За целта можете да използвате готови препарати от търговската мрежа, както и да направите собствена почистваща емулсия, в случай че държите на еко чистенето.

Най-доброто домашно средство се състои от чаша топла вода, смесена с ¼ чаша препарат за съдове. За изпиране на дамаската се използва четка с мек косъм или гъба. Обработват се последователно малки участъци с кръгообразни движения, без да се оказва груб и силен натиск.

Стъпка 4: Сухо пране

Така нареченото сухо пране на дивани се прилага при материите, неподлежащи на намокряне. За целта се използва почистващ препарат на спиртна основа в бутилка с пулверизатор. Винаги впръсквайте домашно приготвените средства, за да мокрите обилно тапицерията и дунапренения пълнеж.

Поради бързото изпаряване на алкохола, тези препарати не оставят тъмни петна върху материите от полиестер и микрофибър, както водата. Опръсквайте дивана на малки секции, като използвате гъба за премахване на замърсяванията. При този метод на почистване не се налага изплакване на сапуна и подсушаване на дамаската.

Стъпка 5: Не забравяйте дървените и метални компоненти

При пране на дивани често се съсредоточваме единствено и само върху меките части – гръб, седалка и подлакътници. Много дивани обаче разполагат с дървени и метални части, като крака и лицеви орнаменти. Тези компоненти не привличат вниманието единствено, когато са идеално чисти.

Когато имаме някаква декорация, в нея обикновено се събират най-много прах и мръсотия. Почиствайте ги с мека четка, както и с гъба, напоена с разтворен във вода препарат за съдове. Добре е да ги полирате с подходящата за съответния материал полираща паста.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone