mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

5 причини за наемане на фирма при почистване на стара мозайка

Качественото почистване на стара мозайка е напълно възможна процедура, дори и без участие на специализирана дискова машина. Мозайката е настилка от два слоя строителни материали, съставена от база (хастар) и повърхностна настилка от малки разноцветни камъчета, разпръснати по естетичен начин върху базата.

Хастарът е циментова смес с пречистен пясък, и изгражда изключително важната базисна основа, върху която са полага мозаечният слой. Той също е циментов пласт, с добавени към него миниатюрни каменни късове със скален произход. Получената настилка се оформя в разнообразни геометрични фигури и ивици, а оцветяването им е задължителен декоративен етап. Стъклокерамичната мозайка е сред най-красивите и дълготрайни настилки за облицовка на подове или стени.

Гладката полировка и блясъкът й са резултат от допълнителна обработка. Тя се шлифова, за да придобие приятният повърхностен отблясък, с който подчертава пълната палитра на съставящите я цветове, и дребните каменни късчета.

Шлифоването има ефект на полировка. То се прилага и при възстановяване на захабени участъци от мозаечни настилки. Изтъркването на мозайка се случва с различна степен и скорост, в зависимост от съставните й материали. Надраскването, механичното нараняване и проникването на влага обаче са резултат от недостатъчно внимателно използване, което е от особено значение при този тип подови настилки.

Основни правила при почистване са: предпазване от обилна влага, измиване с меки неабразивни емулсии, и задължителното полагане на полираща полимерна емулсия, която “запечатва” порите от вода и замърсявания. Прекалено изхабените, потъмнели и неравни мозайки се изстъргват със специална дискова машина. Защо не можем да се справим със силно изтърканата настилка с домашни рецепти?

1. Подходящи измиващи препарати за всеки тип мозайка

Конструкцията определя и препаратът, който трябва да се използва при почистване. При материал с пореста структура, склонен към дълбока абсорбация, разтворите се подбират особено внимателно. Фините мраморни, варовикови и гранитни частици в циментовата смес реагират различно на замърсявания, механични удари и изтриване, както и осъществяват различна реакция с почистващи препарати.

Проникването на киселинна смес през порите разрушава текстурата на цялата настилка. Специализираните фирми разполагат с достатъчно разнообразни видове почистващи разтвори, концентрирани прахове или емулсии, които прилагат след внимателно изследване на настилката.

2. Правилно оценяване на мозайка

Мозаечната настилка обикновено се покрива с глазура, отделно от оцветяващите бои. Глазурата “запечатва“ повърхността с горен слой, ограничаващ проникването на вода, оцветители и замърсяващи частици. Също така, тя запазва и съхранява цветовете й за възможно най-дълъг период.

Видът и здравината имат голямо значение при избор на измиващи препарати. Специалистите никога не забравят, че недостатъчно устойчивата глазура се разрушава от мощните химични концентрати, а липсата й отвежда тези концентрати директно във вътрешността на текстурата. Високата търпимост и якост на многовалентни оксиди, карбиди и нитриди обаче позволява измиване на засъхнали замърсявания със силно киселинен препарат, който обезсмисля включването на дискова машина.

3. Машинно “отлепване” на наслоени замърсявания

Строителните смеси и втвърдените слоеве непочистени замърсявания, превърнали се в “упорити“ петна, се отстраняват много трудно. Понякога, ръчното им изчистване е почти невъзможно. Почистващите фирми се справят с проблемът, използвайки машина с абразивни дискове. Тя буквално изстъргва от мозаечната глазура всички замърсявания, които не се разтварят и отделят с мощните алкални препарати.

Абразивните машини изискват полиране и “запечаване“ непосредствено след включването си. Такова почистване оставя мозайката с открити пори, лесно уязвими на разрушаваща влага, оксидни съединения и нараняване.

4. Полиране и “съживяване”

Изтърканата, изхабена и потъмняла мозайка е също толкова сериозен проблем, както и наслоените замърсявания. Мозаечните стени и подове са преди всичко декоративни настилки и развалената визия обезсмисля присъствието им.

Препаратите гарантират чистота, но гладката блестяща красота на мозайката и свежите й цветове се поддържат единствено със сложният комбиниран процес от шлайфане, полиране и импрегниране. Шлайфането, извършено чрез високооборотна машина с груба абразивна повърхност, премахва повреденият повърхностен слой на мозайката, покрит с драскотини и неравности, като открива фабричните разцветки и нюанси.

Полировката покрива порестата текстура с гладък и блестящ покривен слой, постигнат чрез машинна обработка и специални полимерни емулсии. Двата процеса са от изключително значение при поддръжка, но могат да се извършат ефективно само с професионално оборудване.

5. Кристализация за повече блясък

Идеално почистената, изравнена и полирана мозайка може да бъде подхранена чрез кристализация, която разгръща най-пълноценно цветният потенциала на този тип настилка. Кристализацията се извършва с помощта на препарати, които се фиксират в дълбочина чрез машина. Процедурата придава огледален блясък и подчертава цветовете. След извършването й, настилката е достойна за интериорен каталог.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone