mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Самостоятелно чистене на дома с професионален резултат

Почистването на интериора е от основно значение за всеки тип помещение. Спазването на безупречна хигиена в домашна среда обаче е задължително за комфорта и здравето на обитателите. Домакинята (собственикът) обикновено извършва дневно, седмично и основно чистене на дома. Бързото и същевременно ефективно почистване е цел за хората, които предпочитат да поддържат жилището си самостоятелно.

Специалистите от фирма “Рефлекс М“ помагат с няколко безценни съвета за организацията при почистване. Те са на разположение и за въпроси относно почистващи препарати, подходящо техническо оборудване и допълнителна поддръжка на интериор.

Зониране и навици

Първото условие на правилната поддръжка е създаване на навици. Обработването и дезинфектиране с подходящ почистващ разтвор трябва да се случва всяка седмица и да обхваща всеки квадратен сантиметър. Процедурата ще спести образуване на плътни слоеве прах, маслени натрупвания, упорити петна, мухъл и дори дребни микроорганизми, които са изключително неприятни, замърсяват въздуха в помещенията и са вредни за дихателните пътища.

Ефективното самостоятелно почистване обикновено е повод за гордост. Ако се извършва от един човек в рамките на ден обаче, то е източник на изключително натоварване. Неслучайно най-добрите домакини, чиито домове винаги са в безукорен вид, са свикнали да процедират по определен график, започвайки от силно замърсените пространства.

Кухня

Кухненското пространство се почиства по-често от останалите. Мазните петна и пръски е добре да бъдат отстранявани съвсем скоро след появата им, тъй като престояването провокира развитие на голямо количество бактерии. Замърсените участъци повлияват не само визията, но и хигиената на готвене.

Обезпрашаването и измиването на работните плотове, електроуредите, кухненският гръб и стенната облицовка се извършва с подходящ препарат, а при застояли замърсявания се използва и дезинфектант. Редовната поддръжка е задължителна за чиста и красива кухня.

Мебели

Обезпрашаването и измиването на мебели винаги е преди почистването на подовите и стенни настилки. Обикновено шкафовете, масите, столовете, скриновете и гардеробите в едно помещение са от идентични материали, така че предварителното подготвянето на препарат за всеки участък ще ускори процедурата.

Важно: Естествената дървесина се поддържа не само с почистване. Подхранването и лакирането на повърхностите трябва да се прилага редовно, а за ламинираните покрития се избягва контакт с абразивни повърхности и препарати. Полирането може да се извърши с мек плат или с разнообразните спрейове, пасти и масла на пазара. Натуралният пчелен восък е много подходящо средство за целта.

Мека мебел – тапицерия, дамаски, матраци

Меката мебел изисква много време и внимание при почистване. Подвижните калъфи на дивани и фотьойли се центрофугират, а тапицираните кресла, дивани и столове се обработват с подходящ за материята им препарат. Сгъваемите дивани се разтягат, а седалките на фотьойлите се повдигат, като всяка част се обезпрашава и измива, включително и матраците в спалнята.

Ръчното изпиране на тапицирана мебел е истинско мъчение. Затова вече освен професионалните фирми, доста домакини се снабдяват с модерна изпираща прахосмукачка. Тя се справя отлично с отстраняване на прах, измиване и почти напълно изсмукване на влагата.

Подова и стенна настилка

Меката и твърда подова настилка се почистват чрез стандартните процедури – абезпрашаване, измиване и полиране. Подсушаването след ръчно почистване обаче определено създава неудобство, затова прахосмукачката и микрофибърният моп отдавна са обединени в един мултифункционален уред. Той изпира (измива) най-тесните фуги в паркета и всяко влакно от меката настилка, след което подсушава повърхностите чрез мощен вакуум.

Модерните уреди са изключително подходящи и за обработка на стенни плоскости/облицовки. Безценните парочистачки/прахосмукачки с воден филтър постигат още по-добър резултат, ако са последвани от сухо изпиране, което е най-качествената за момента повърхностна поддръжка на настилки.

Стъкла и санитарен фаянс

Почистването на прозорци, стъклени врати и витрини включва не само стъкленият участък. Первазите, уплътненията, вентилационните отвори и касата също се обработват прецизно, а завесите, щорите или дограмата се изпират. Тези процедури трябва да се извършат преди чистене на стъклопакетът.

Ако стъклата се намират в санитарно помещение, те са изложени на постоянна влага. В случай че тя е причинила мухъл и плесени, подходящ препарат трябва предварително да разтвори наслояванията. Почистването на баня и тоалетна изисква и обработка на фуги, свързващи меки връзки и задължителното дезинфектиране.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone