mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на мозайка в баня – защо го правим с ротаторна машина

Мозайката е наистина красиво покритие от категорията на твърдите подови настилки. Нейна отличителна черта е и възможно най-голямото разнообразие на материали, в сравнение с всички останали облицовки. Характерната й визия може да бъде постигната по два начина. Единият е изработване на циментова плоскост с “впръскани“ в нея камъчета от различен произход (мрамор, базалт, гранит и др.), които оформят прекрасната шарена окраска на т.нар. гладка мозаечна структура.

Другият е съчетаване на отделни квадратни плочки от различни материали. Съчетават се в едноцветни или многоцветни нюанси и различен размер, в зависимост от търсеният краен резултат. Свикнали сме да възприемаме мозайката като едно от най-естествените покрития за баня. Стените, подовата настилка, работните плотове и ваната изглеждат много по-ефектно, покрити с образуващи фигурални композиции плочки или гладка “петниста” текстура. Въпросът как да извършваме ефективно почистване на мозайка в баня?

Камък, стъклокерамика, метал, пластмаса – има ли разлика

Поддържането на мозаечна настилка е сложна процедура. Също и многоетапна, поради ниският й праг на търпимост спрямо замърсявания и натиск. Това се отнася най-вече за подовите покрития, които са с повишен риск от захабяване, а понякога дори и счупване (стъклените плочи).

Чистенето, включващо обезпрашаване и измиване, е само част от процедурата по поддръжка. Тя периодично се поверява на професионална фирма, тъй като промяната в цвета и надраскването са естествени процеси – редовното чистене с препарат изобщо не е гаранция за предотвратяването им. Наслоените замърсявания също са неизбежна последица, която се случва постепенно и е причина за износена и грозна облицовка.

Материалът на тази облицовка оказва значение върху свойствата и скоростта на изхабяване. Каменните плочи абсорбират оцветявания и течности в дълбочина, стъклото и пластмасата са по-крехки, а настилката от стомана/алуминий – блестяща, гланцирана, но и податлива на драскотини. Освен от естествени материали обаче, красива мозаечна настилка се създава дори от миниатюрни мидени черупки. Затова и препоръките за почистване са няколко на брой:

  • Абразивите рушат – важи за всички предмети в контакт с облицовката, включително почистващи препарати. А знаем, че надраскването е най-големият враг на тези повърхности. Половината цел на почистването е именно възстановяване на съществуващи драскотини и предотвратяване на нови такива. Затова и професионалните фирми препоръчват мека емулсия със защитен ефект;
  • Гласувайте недоверие на прекалено агресивните разтвори – упоритите и наслоени петна се нуждаят от тях. Киселините обаче разяждат повърхността като мрамор, гранит и травертин – те ще премахнат наслояването, но заедно с него запечатката и блестящият гланцов завършек. Решението са алкалните разтвори – достатъчно мощни и безпощадни към упорити петна и мазнини, и нежни към облицовката.
  • Микрофибър и акрил при ръчно измиване – тези материи осигуряват полумокро почистване, което е важно за мозаечните настилки. Блестящият гланц винаги се подсушава след овлажняване, тъй като се появяват неприятни ивици.

Тъй като банята е помещение, което се нуждае от дезинфекция, горните препоръки са особено полезни за всеки потребител. Употребата на сода бикарбонат с оцет би могло да е фатално при някои разновидности на тази облицовка.

Вакуум, шлайфане, дискова кристализация – професионалният начин
Как да се възстанови луксозният блясък и цвят на мозайката, когато тя е покрита с солиден налеп от стари замърсявания? Чрез изстъргване с шкурка? Професионалистите се доверяват на най-съвременните методи за почистване. Уредът за диамантено шлифоване е най-модерното “разкрасяващо” средство, което е подходящо единствено върху камък – мраморни, гранитни, варовикови частици.

Роторни дискове отстраняват захабеният повърхностен слой посредством с диамантени кристали. Следва запечатката – поставяне на полимерна емулсия с практическа функция за предпазване от прах, петна и драскотини. Клиентът може да избере лъскав или по-матов финиш. Тя е красива и сигурна защита срещу проникване на петна или влага, което е особено характерно в банята. Мозайката се поддържа и чрез полиране. Всяко нейно основно чистене завършва с полировка от неабразивна дискова машина, която я обработва до постигане на задоволителен блясък.

Въпросът, който ни вълнува – бляскавият гланц, е налице след преминаване на още една стъпка. Кристализацията представлява втриване на специален препарат (кристализатор), нанесен с еднодискова машина с накрайник от фина метална вата. Процедурата се повтаря няколко пъти, до получаване на огледална лъскавина. Специалният разтвор прониква в дълбочина, като предпазва от напукване и избеляване на цветовете.

Стъклокерамичните и метални мозайки са изключително красиво решение за баня, но изискват повече внимание – шлайфането при тях е невъзможно, а абразивите са още по-опасни. При стъклото, почистването трябва да се извършва с внимателно пресметнат натиск. Не бива да се забравя, че за всички модели мозаечна текстура то започва с мощна вакуумна машина за обезпрашаване, която замества прахосмукачката.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone