mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Тънкости при почистване на силно замърсен мрамор

Мраморът е естествено срещаща се в природата скала, отличаваща се с изключително красив облик и луксозно присъствие. Неслучайно мраморниият под задължително присъства в дворците на владетелите още от древността, както и в сградите с представителна функция, в които се помещават ръководните органи на повечето държави. За да бъде съхранено доброто му състояние, е важно да се знаят някои тънкости при почистване на силно замърсен мрамор.

Хигиенизация, съобразно специфичните характеристики на материала

Мраморната облицовка отдавна не се ограничава само до подовете на големите обществени и представителни сгради. Днес в много домове можем да видим кухненски и бар плотове, покрити с този доста скъп и деликатен материал, при това говорим за естествената му форма, а не за сполучлива имитация.

Важно е да уточним, че за да се избегне силното замърсяване на мраморните повърхности, е необходимо рутинното им почистване да се изпълнява съобразно особеностите на материала. Използването на силни почистващи препарати, предназначени за по-малко взискателните керамични облицовки е груба грешка, която ще доведе до разрушаване на покритието на мрамора, а от там и до неговото надраскване и захабяване.

Професионалните почистващи фирми използват за целта специални емулсии с неутрален pH индекс. Високата киселинност на стандартните препарати унищожава емайла на мраморните облицовки, а неговата роля е не само да осигури изящен блясък на подовете и плотовете, но и да предотврати проникването на мръсотия към вътрешността на скъпия материал.

Фирмите, предлагащи професионално почистване на силно замърсен мрамор действат по различен начин, в зависимост от това дали емайлът на облицовката е разрушен или не. В случай, че настилката не е надраскана в периода на използване, се използват еднодискови машини  и стрипер, които да премахне основните замърсявания.

Машинното почистване на мраморните подове и облицовки е стандарт при професионалните фирми. Ръчно е почти невъзможно да се постигне същото ниво на хигиена, а да не говорим за времето, което би отнело механичното третиране на големи по площ участъци. Машините за обработка на мрамор не се използват самостоятелно. Добавят се също почистващи емулсии, вакси и полиращи пасти.

Когато мраморният под или плот е надраскан, се прилага машинно шлайфане, което цели да заглади наранените покрития. След машинното заглаждане на драскотините се полага защитна полимерна емулсия, позната в професионалните среди като „запечатка”. Тя предпазва от повторно надраскване и образуване на петна. С нея се запълват естествените пори на метаморфната скала.

Порестата структура на материала е основна причина за съществуването на силно замърсен мрамор изобщо. Затова е важно покритията да се чистят редовно, и то с правилните методи и средства, но също така и да не се допуска образуването на трудни за премахване петна. Ако имате в дома си мраморна облицовка, бъдете особено внимателни с оцветяващите напитки като кафе, червено вино, плодови сокове и др.

В никакъв случай не използвайте абразиви! Телените четки и гъби са абсолютно забранени, макар да осигуряват най-бързи резултати. По-удачно е да се използват по-меки почистващи препарати, макар те да действат по-бавно и да изискват неколкократна обработка. Идеалното решение за хигиенизация на мраморните подове е наемането на професионална фирма поне веднъж годишно. Процедурата включва не само чистене, но и полиране, което предпазва и връща блясъка на луксозния материал.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone