mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

3 меки природни препарати за почистване на вани от всеки тип материал

Ваната – любимо кътче за релаксиране в банята, където оставате, оградени от ароматни свещи и в компанията на любима музика, телефонен разговор с приятелка, или просто на котката си, е и пространството с най-висок риск от концентрация на болестотворни бактерии. Те се наслояват по повърхностното покритие. Първоначално прозрачни и незабележими, след продължително наслояване те се открояват с неприятен жълто-оранжев или кафеникав оттенък. Сапунените разтвори, шампоаните и друг тип козметика за баня, заедно с котленият камък, са не по-малко упорити налепи, чието редовно отстраняване е задължително за визията на всяка вана.

Когато препоръчваме методи за почистване на вани, ние се ръководим предимно от фактът, че обичаните от всички приспособления за къпане се изработват от разнообразни материали. Всички техни разновидности са обединени от емайлираното си покритие, което играе основна роля при почистването. Съвременните производители се стремят разработване и поставяне на все по-устойчив емайл.

Епоксидната емайлна повърхност в два слоя се конкурира сериозно с покритието от кварцов пясък, полиестерните (епоксидни) смоли и стъкловлакна. Гланцираното лъскаво покритие създава прекрасната визия, но от целостта на емайла зависи топлопроводимостта на материалът, шумоизолиращият ефект и предпазването от ръждиви и варовикови налепи.

Основната цел при почистване на петна е съхранението на емайлното покритие – в резултат на неизбежното износване то се покрива с невидими пори, които постепенно може да се превърне в “склад“ за болестотворни бактерии, ръжда, мухъл и плесени. Емайлираните вани, а и тези от закалено фибростъкло, недолюбват острите и абразивни предмети и препарати, както и прекалено мощните киселини. Чистотата и дезинфектираната им повърхност обаче е здравно задължение. Кои са действащите природни продукти с антисептични свойства, които действат, без да разграждат емайла?

Паста от натриев бикарбонат и топла вода

Емайлирана керамика, чугун и стомана реагират добре на тази паста, която разтваря дълготрайни наслоявания и едновременно обезмирисява гланцираното корито при необходимост. Сместа се разнася с мека четка, оставя се да престои за известен период, след което се измива обилно.

Поръсването, а не търкане на гланцовият емайл, е ключовото условие за съхранението му. Калцинираната сода (натриев карбонат) също се препоръчва горещо за тази цел. Този метод не е подходящ за акрилните вани, чиято повърхност се предпазва от всякакъв тип абразивни частици.

Дезинфектант от лимонена киселина, сол и кислородна вода

Лимонената киселина е с достатъчно нисък киселинен процент, за да съхрани блестящият емайл и покритието на фугите (при наличие на такива), и достатъчно мощна, за да отстрани утаечни наслоявания от мухъл и плесени и ръжда. Тя не жали и засъхнала сапунена смес, минерални отлагания от капки вода, както и проблемният варовик. Т.нар. лимонтузу, срещано в прахообразен вариант, а ароматен антисептик от “тежката артилерия”. Подсилено с готварска сол, то дезинфектира също толкова безкомпромисно, както и етиловия спирт.

Водородният пероксид е известен със силно дезинфектиращите си свойства, които унищожават и най-упоритите и стари оцветявания. Хомогенната смес между трите замества ефективно предлаганите на пазара препарати за емайлирани бои. Малката тайна се крие в добавянето на сол, а не сода. В съчетание с лимонена киселина, содата унищожава антиваровиковият ефект от препарата. Лимоновата есенция се замества успешно с грейпфрут. Поръсен със сол, той проявява също толкова силен ефект на естествена плодова киселина. Зърнестата сол обаче не е подходяща за акрил и фибростъкло.

Винена киселина и боракс за акрил

Разтворът от слаб процент на оцет (7-9%) и боракс е прекрасно решение за гладките и деликатни вани от фибростъкло и акрил. Коритото може се напълва с тази смес или се изтрива от навлажнен с него плат. Той може да се използва и само за локално отстраняване на упорити наслоявания от силно бактериални продукти. Петната се разтварят безотказно след кратко въздействие на сместа, която същевременно дезнифектира съответният участък.

След измиване на този домашен препарат, гланцираната повърхност се подсушава. Полирането е важно за красотата на вана от този тип материал, а специалистите препоръчват то да се извършва с мек вълнен плат. Самостоятелното измиване с разтвор на кислородна вода също отстранява ефективно петна и въздейства антисептично на следите от микробни налепи.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone