mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

5 задължителни практики за почистване на кожени дивани

Коженият диван е мебел с излъчване и характер. Кожата създава автентичност и атмосфера, на които трудно се открива аналог. Всички нейни разновидности обаче имат текстура с отличителни особености. За съхранението и поддръжката на кожа съществуват цели наръчници, които съветват за най-правилният подход при отделните й варианти.

Затова правилното почистване на кожени дивани не е патент на почистващите фирми. Всяка запозната с особеностите на материята домакиня се справя отлично. Известен факт е, че кожата се почиства винаги ръчно, а интересен и любопитен въпрос – може ли почистването да се извърши единствено с продукти от домакинският шкаф и хладилника?

Кожата е пореста материя с висока склонност към зацапвания и отпечатъци. Петната са неин основен проблем, тъй като се отличават ясно както при светла, така и при тъмна повърхност – тъмният цвят не е маскировка за тях, тъй като маслените зацапвания изпъкват силно върху него. Влагата е друг съществен риск, чието проникване в порестата конструкция често провокира поява на мухъл и плесени.

Така, изискванията по чистотата на кожен диван се концентрира върху три условия: предпазване от обилно намокряне, от проникване на цветни пигменти в текстурата и покриване с маслени петна. Последните могат да бъдат предизвикани дори и от контакт с човешка кожа. Отстраняването им изисква внимание, но и няколко задължителни метода, които професионалистите препоръчват при обработка на всеки тип кожа.

1. Попиване, а не разтъркване

Кожената текстура реагира с чувствителност на всеки натиск. Такъв обикновено се прилага при отстраняване на петна. Затова съветът на всички специалисти е премахване на петно е поставяне на подходяща почистваща смес върху него, определено време на престой за реакция, и съвсем лекото й попиване. Натискът върху петното не само че няма да го отстрани, но е възможно да причини нов отпечатък върху материята. Машинното прахосмукиране, измиване и подсушване също е строго забранено.

2. Подсушаване чрез естествена вентилация

Кожата е “жива” материя. Въпреки че прекомерната влага предизвиква поява на мухъл и плесени, тя трябва да запази известен процент влага в текстурата си, в противен случай започва процес на изсушаване и напукване. Затова избърсването с влажна кърпа трябва да е последвано от преминаване със сух плат, или излагане на усилена въздушна вентилация. Изкуственото нагряване със слънчеви лъчи или електроуреди води единствено до избеляване и образуване на пукнатини.

3. Дестилирани вода и оцет вместо обикновена вода и винен оцет

Незаменимите течности, използвани за поддръжка на кожени материи, са водата и киселинните разтвори. Киселините отстраняват всякакъв тип замърсявания и петна, но силно концентрираните съединения могат да увредят деликатната кожена текстура. Дестилирането на вода и оцет осигурява достатъчно мощен и същевременно мек вариант за структурата й.

Белият оцет, дестилат на захарна тръстика или алкохол, е продукт с безброй предимства, проявени при контакт с фините естествени или изкуствени кожи. Той не само почиства наслоени замърсявания и упорити петна, но помага с козметично въздействие: омекотяващ и антистатичен ефект. Използването на омекотеният киселинен разтвор с тройно действие вместо препарат е честа практика. Освен това, почистването с бял оцет ще съхрани и подчертае нюансите на кожената повърхност.

Дестилираната вода овлажнява с мека пречистена консистенция и неутрално pH7. Варовикът и минералите са извлечени от нея и не влияят на цветните кожените повърхности. Овлажняването с нея им се отразява прекрасно, като едновременно хигиенизира достатъчно категорично.

4. Полиране с масло или крем

Колкото и добре почистена да е, недостатъчно подхранената кожа е суха и склонна към напукване, а от него до олющването границата е тънка. Тази опасност се избягва чрез периодично подхранване със специални вакси, кремове или натурални естествени масла. Те се разнасят, оставяйки се да навлязат и попият в кожената текстура. Подхранването е задължително за поддържане еластичността на кожата и свежестта на цвета й.

5. Ежедневно обезпрашаване и преглед за зацапване

Редовната поддръжка гарантира оптималното съхранение на материята. Прахта се избърсва всеки ден, с мека микрофибърна кърпа, а появилите се петна се отстраняват незабавно, преди да са проникнали в порестата текстура. Дълбочинните оцветявания се премахват трудно и рискуват целостта и блясъкът на кожата.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone