mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

В кои случаи е удачно да прибегнем до почистване на килим със сода?

Килимите и меките подови настилки изобщо, както и завесите, са елементите на интериора, които придават уют и топлина в затворените помещения. И докато завесите можем да свалим и изперем в пералня машина, то постелките на пода изискват съвсем различен подход. Има различни домашни почистващи методи, но в настоящия материал ще се спрем на възможностите за почистване на килим със сода.

Кога методът е най-удачен вариант? Кои са предимствата на почистващата процедура с точно това домашно средство? Содата бикарбонат е уникално вещество, на което често забравяме да отделим нужното внимание, а тя го заслужава. Един от ключовите ѝ плюсове е пълната безопасност (без отделяне на токсични газове и неприятни миризми), съчетана с изключително ниска цена.

Кога да прибегнем към содения вариант?

Почистване на килим със соба за хляб може да се прави както профилактично, така и в извънредни ситуации. Бикарбонатната сода създава алкална среда в тъканите, и благодарение на това си свойство, се справя чудесно със замърсители, чиято среда е киселинна. Знаем, че едни от най-трудните за премахване петна от мокети и дамаски са с плодово-зеленчуков произход.

Ако искате да почистите лекета от доматен сок, сокове от червени плодове, а също и от кафе, хлебната сода е чудесно решение. За разлика от конвенционалните почистващи препарати, с нея можете да работите спокойно – без гумени ръкавици и маска. Почистващите процедури могат да се изпълнят дори в присъствието на по-чувствителните обитатели на дома – малки деца, домашни любимци и болни възрастни хора.

Содата е идеално решение за почистване на килим, когато:

Искаме да предотвратим появата на трайно петно

Няма дом, в който да не се е разигравала ситуацията с неволното разливане на храна или напитка, съдържаща силен растителен пигмент. В домовете с малки деца конкретният сценарий е ежедневие. Сок от боровинки, морков, малини и т.н., разлят върху килима е добре моментално да се поръси със сода за хляб. Оставя се да подейства около 30 минути, след което мястото се обтрива с четка с мек косъм до изчезване на лекето.

Този метод на почистване е подходящ за всички видове подови настилки, както и за тапицериите на меката мебел. Единственият рисков фактор за целостта на тъканите е твърдостта на четката, която ще бъде използвана, а не содата. За по-деликатните материи използвайте четки за дрехи с фин косъм, а за по-устойчивите може и с пластмасови нишки.

Да се справим с беля, направена от домашния любимец

Домашно отглежданите четириноги приятели, особено когато сме ги взели в съвсем крехка възраст, все още нямат изградени навици по отношение на естествените им нужди. Котешка или кучешка урина може да се премахне от килима отново с помощта на добрата стара сода за хляб.

Нещо повече – содата, създавайки алкална среда, успешно разтваря биологичните агенти в урината, отговорни за нейния специфичен мирис. С нейна помощ не само ще почистите петното без остатък, но и ще премахнете същевременно неприятните миризми. Така няма да ви се налага да проветрявате помещението дни наред и да ползвате аерозолни ароматизатори.

Содените почистващи разтвори са перфектното решение за профилактичното пролетно или лятно почистване на килими. В случай че търсите екологично чист и хипоалергичен вариант, доверете се на уникалните содени свойства. Можете да поръсите веществото директно върху настилките, след което да четкате с мокра четка. Удачно е също да си направите разтвор от 3 части сода и една част вода, с които да опръскате мръсния килим.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone