mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Професионален съвет за дезинфекция и почистване на захабена вана от фин материал

Качественото почистване на захабена вана е въпрос не само на визия и хигиена, но и на отговорност към здравето. Тук третирането е свързано с обработка на повърхности с напукан и нарушен емайл. Дезинфектирането на захабените покрития и предпазването на здравата облицовка е основна цел на професионалните хигиенисти при обработка на повърхностите.

Ваната е оборудване с високи санитарно-хигиенни изисквания и занемаряването на чистотата й може да причини сериозни здравословни последствия. Най-известният и достъпен дезинфектант – белината обаче, е склонна да разрушава текстурата на някои материали за вана. Кои са подходящите препарати, съчетаващи дезинфекция и почистване със съхраняване на емайлираните повърхности?

Акрил

Акрилът е термопластичен полимер, който се използва като разновидност на стъкло. Влагоустойчивостта му е допълнена от уязвима текстура, която лесно се покрива с драскотини и микроскопични пори. Зацапването съответно също се случва по-лесно и се отбелязва видимо.

Измиването на захабена акрилна вана предполага поява на сивкав оттенък. Върху нея най-вероятно са оставили белезите си варовик, ръжда, котлен камък, а в неподдържана баня – и отлагания от сапун, шампоани и гелове за баня. Използването на силно алкални и концентрирани препарати обаче нарушава материалът й. Решението са специалните препарати за акрилати и няколко природни дезинфектанти, от които може да се приготви паста/крем за измиване.
Лимонена или винена киселина (оцет) в разтвор с малко количество топла вода в коритото го спасяват от всички вариации на микроби и бактерии, които биха могли да се развият по износена повърхност, където структурата е станала пореста. След няколко часа накисване, течността се отцежда и резултатът е забележим. Въздействието й е отлично и при варовикови петна.

Ръждата, която е често срещана при захабен емайл и причина за неприятни налепи и развитие на бактерии, се премахва със закупен концентрат, но и с налагане на сода бикарбонат или сол върху петното. Тя се поставя върху проблемните места, а отстраняването й става с леко навлажняване от терпентин. Особеност на тези покрития е нуждата от ежедневно измиване с топла вода и попиването й. Избърсване на влажните участъци е необходимо и след всяко почистване.

Фибростъкло

Фибростъкло наричаме материалите от стъклени влакна и полимерно спояващо вещество. Стъклените вани са красиви конструкции с прозрачно, цветно и матирано фибро-, ламинирано стъкло или триплекс – трилистна стъклена материя, решени в разнообразни сюжетни композиции и мотиви. Още по-впечатляващи както керамичните корита, те са и по-капризни при отстраняване на замърсяванията, което трябва да стане с деликатна микрофибърна или памучна кърпа.

Водни пръски се отпечатват лесно върху прозрачностъклените и матирани варианти. Ако разполагате с такава вана, редовното избърсване на водните капки и полирането с плат осигурява гланцовият блясък, който искате да виждате всеки ден. Измиването с подходящ препарат също трябва да е последвано от избърсване. Особеност на този материал е, че горещата вода е противопоказна и се заменя от миене със студена вода.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone