mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

3 често срещани грешки при почистване на мебели от фурнир

Масово предлаганите днес мебели са изработени от ПДЧ и МДФ плоскости. Фурнирът е значително по-евтин от естествената дървесина, което го пави предпочитан в съвременните къщи. Той е и с по-малко изисквания по отношение на хигиенизацията, но въпреки това, често се допускат груби грешки при почистване на мебели от фурнир, които повреждат материала, разхлабват сглобките и в крайна сметка разрушават цялата конструкция.

За да ви помогнем да повишите трайността и запазите добрата визия на мебелите си, тук ще ви запознаем с грешките, които не бива да допускате. Знаем, че личният опит е най-добрият учител, но все пак препоръчваме да се поучите от чуждите гафове, вместо от своите, за да си спестите излишни финансови разходи.

Грешка №1: Обилно омокряне

Естествената дървесина, както и ПДЧ плоскостите имат един общ враг – водата. Дървото, за разлика от метала не подлежи на корозия (формиране на ръжда), но при него съществува друг разрушителен процес – ерозията. Дървесинните влакна започват да загниват под влияние на влагата и стават лесно чупливи, затова почистването на мебелите от фурнир с вода е крайно нежелателно.

Директното омокряне на кухненските шкафове от ПДЧ е крайно нежелателно, въпреки наличието на предпазно ламинирано покритие. Там, където отделните плоскости са свързани, посредством панти и дибли, материалът е най-уязвим. Оттам често започва разрухата на модулната система от пресовани дървесни частици. Внимавайте не само когато чистите, но и докато готвите и вършите всяка домакинска дейност.

Грешка №2: Използване на абразив

Жертва на абразивните средства за почистване са отново предимно кухненските мебели от фурнир – горни и долни шкафове, термоплотове и модули за вграждане на битовите уреди. Кухнята е мястото, в което, докато готвим, неволно мокрим и опръскваме с храна мебелировката. Ако не почистим замърсяванията веднага, се образуват петна, чието премахване се усложнява.

Засъхналите остатъци от храна по кухненските шкафове се почистват най-бързо с някакъв вид абразив, който ще ги изстърже изцяло. Абразивите обаче (телени гъби, сухи и кремообразни препарати), имат свойството да издраскват ламинираните покрития. На мястото на мръсотията ще остане голямо избеляло петно под формата на фини драскотини. Така не само ще развалите визията на обзавеждането, но и ще понижите защитната функция на ламината.

Грешка №3: пропускаме да полираме

При почистване на мебели от фурнир е желателно да използваме домакинските препарати, предназначени специално за целта. В търговската мрежа ще ги открием под общото наименование „ мебелочистители”. Те са най-доброто средство за целта, защото съдържат както почистващи, така и полиращи агенти.

Полиращите агенти са разработени на базата на естествени или синтетични масла и смоли. Те проникват в порите на дървесината и по този начин я предпазват от разрушения. Освен това полирите придават по-красив облик на мебелите от масив и ПДЧ, като същевременно оказват антистатичен ефект. Натрупването на нов прах след почистване се забавя значително.

Пропускайки да полирате фурнира, след като го почистите, рискувате да увредите ламинираните покрития. Много бързо ще забележите, че мебелите ви изглеждат захабени и износени, а това е не по-малко лошо, отколкото да ги оставите непочистени изцяло. Забърсването на прах по мебелите от дървесина трябва да се прави с мека суха кърпа и специално предназначен за целта препарат. Можете периодично да полирате с растителни масла или пчелен восък.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone