mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Основно почистване на апартамент – бързо и лесно с планирано почистване

Извършването на основно почистване на апартамент е задължителна процедура при настаняване в ново жилище, след ремонт на няколко помещения или водопроводна инсталация, и хигиенна необходимост през няколко месеца. Вероятно сте се питали, защо почистващите фирми извършват всички процедури толкова лесно и бързо?

Основната причина е мултифункционалната почистваща техника и правилно подбраните за всеки участък препарати. Без правилно зониране обаче, те не биха работили със скоростта, която е толкова симпатична на потребителите, съчетана с изненадващо мощните крайни резултати. Специалистите от Рефлекс М предлагат списък с работещи методи и съвети за почистване на всяко пространство, с чиято помощ можете да се справите прекрасно и сами.

Твърди подови настилки и облицовки-стена

Като последователност в списъка заемат следващо място след килим, мокет и мека мебел. Дърво, ламинат, фаянс, теракота, гранитогрес, естествен камък и др. – някои от тези повърхности се обработват с класическа прахосмукачка, парочистачка и почистващ препарат.

Някои от тях обаче проявяват чувствителност към прекалена влага, като повечето видове ламиниран паркет, затова и поддръжката им изисква внимание към настилката и към надраскване. Облицовъчните плочи са по-лесни за почистване, тъй като повърхностният глазиран слой концентрира замърсяванията и те се отстраняват само при избърсване с мека кърпа или моп.

Ако извършвате почистване на мраморни, гранитни и мозаечни настилки, услугите на професионалната фирма често се оказват задължителни – при този тип повърхност почистването завършва със запечатване, полиране и шлифоване на покритието със специален препарат и уред (машина за шлайфане с диамантени кристали). Захабяването също е голям риск при тези настилки, а разрешаването му се извършва с премахване на повърхностният слой и полировка.

Мебели от естествен дървен масив или ПДЧ/МДФ/ЛПДЧ плоскости

Мебелите са истински магнит за прах. Ако обезпрашаването се извършва ежедневно, то почистването на петна се случва дори по няколко пъти на ден. Пренебрегването на зацапване го “запечатва”, понякога доста дълбоко в текстурата на мебелите.

Основен враг на мебелите от дърво са белите отпечатъци от влажни предмети, които съсипват визията им. За отстраняването им са открити разнообразни начини, но консултацията с професионална фирма ще разкрие най-сполучливите сред тях.

Лакираните, а обикновено и байцваните мебели, са мишена за драскотините. Предотвратяването им е въпрос на внимание, но заличаването им е много по-труден процес. Растителното масло, восъкът, глицеринът, суровите орехови ядки и боята за обувки са домашните подръчни средства, както и финалното гланциране с вълнена кърпа. Естественото дърво се обезпрашава с леко навлажнена кърпа по посока на дървесните жилки, за да се отстранят и най-фините прахови частици. Парочистачката не е препоръчителна.

Килими, мокети, мека мебел и матраци

Ръчното обезпрашаване и пране на меките настилки вече отстъпва място на изпиране с модерни екстракторни прахосмукачки, които почистват тъканите в дълбочина и ги оставят почти напълно подсушени. Те са най-големият склад на прахови частици и бактерии. Заемат водеща позиция при цялостно почистване на помещение – огромно количество прах от влакната им попада върху мебелите и трябва да се отстрани първо.

Настилките с къси и дълги нишки дават различна реакция при машинно почистване. Правилният метод, както и подходящият почистващ разтвор, изискват познания и рутина, а най-сериозният риск е сплъстяване на влакната и отскубване на снопове влакна от настилката. Упоритите петна представляват трудност при настилките с дълга нишка, затова мигновеното им отстраняване спестява “плешиви” зони и промяна в цвета, причинена от наслоено замърсяване.

Тапицираната мека мебел също се обработва с модерните филтърни и екстракторни прахосмукачки. Изключение е естествената кожа – тя винаги се почиства и обезпрашава ръчно, а няколко пъти годишно се нуждае от подхранване с растително масло или пчелен восък. Отстраняването на плах, петна и мухъл от матраци е част от основното почистване, а мултифункционалните прахосмукачки са много полезни за целта, тъй като ги оставят чисти, свежи и почти сухи.

Електроуреди, врати, каси, стъклопакети, дограми

Битовите електроуреди и особено кухненските, се покриват със слой замърсявания и упорити петна след продължително използване. Основното чистене на дома включва измиване на всеки от тях от вътрешна и външна страна, с или без почистващ препарат. Редовната поддръжка спестява доста продължително и неприятно търкане при тази процедура. Това се отнася и за осветителните тела – редовното отстраняване на прах спестява чистенето не дебели слоеве паяжини.

Електрическите ключове и контакти, подовите ъгли, вратите и касите се изчистват от натрупана прах и паяжини. Моповете с удължена дръжка и модерните професионални машини достигат до всеки участък в помещение. Прозоречните дограми се обработват с мек неабразивен препарат, а стъклата се почистват според вида им – обикновените прозоречни стъкла със стъклочистачка/парочистачка, а витражите и орнаментираните стъкла – сапунена вода и мека кърпа.

Санитарен възел и тоалетна

Банята, където често е разположен тоалетният възел, е помещение с висока влажност. То обикновено е покрито с фаянсови плочки, чиято глазирана повърхност събира замърсяванията, и така те не проникват в дълбочина. Опасността от развитие на мухъл и плесени е основен риск там, затова измиването на баня се извършва почти всяка седмица.

Цялостното чистене на това помещение включва стенна и подова облицовка, тоалетна чиния и казанче, душ батерия, корито и панел, вана, душ кабина, мебели, плотове, умивалници и смесители. Фугите (при фаянсови, теракотени или гранитогресни плочи) са компонентът, който изисква най-задълбочено внимание – наслояването на замърсявания там е силно бактериологична среда и трябва да се отстраняват напълно.

Килерът, гардеробите и ненужните вещи

Почти всеки апартамент разполага с килер, където се складират консервирани храни и напитки, както и редица понякога остарели вещи. Цялостното почистване включва сортиране на годните за консумация продукти и изхвърляне на остарелите, пълно обезпрашаване, измиване на повърхностите и изпиране на завеси и тъкани.

Гардеробът е другото пространство, което се преглежда и чисти основно два пъти годишно. Въпреки модерните ароматизатори, молците все още са най-големият враг на тъканите. Почистеното и освежено пространство е най-сериозната и качествена защита срещу тях.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone