mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на алуминиеви щори – мека кърпа и неабразивен препарат

Алуминият е устойчив метал с термо- и шумоизолационни свойства, и поради тази причина, прозоречната дограма и щори от този материал са изключително предпочитани. Щорите от алуминий се срещат в няколко варианта на дизайн, сред които са хоризонтално или вертикално подредени ламели за вътрешен монтаж, както и външни ролетни вариации с нагъната непрекъсната повърхност.

Металните детайли се срещат в различни разцветки и дизайн, но покритието им обикновено е боядисано и лакирано. Правилното почистване на алуминиеви щори по правило се случва бързо. Процедурата е лесна, но трябва да се съобрази не само с изискванията на металът, а и с дизайнът.

Наслоена прах – основен враг на алуминият

Прахта се натрупва в различна степен при описаните модели. Отстраняването й трябва да се случва по-често при хоризонталните и външни модели. В първият случай, напречните лайсни събират по-голямо количество прах от всички други. Изложените на неблагоприятни атмосферни влияния щори пък са изложени не само на фини прахови частици, но и на редица външни индустриални замърсители. Непочистената прах представлява риск за лакираната алуминиевата текстура. Защо?

Вече посочихме, че надраскването е единствената опасност от деформация на алуминиев материал. Нередовното чистене на замърсяванията причинява напластяването им върху всяка ламела. Присъствието на по-твърди тела в слоевете мръсотия може да олющи повърхностният лаков слой на щората.

Изсъхването на строителни материали върху металните вариации на завеси е още по-заплашително за структурата им. Втвърдената мръсотия, особено във вторият случай, е необходимо да се разтвори предварително, за да не надраска и обели покритието. В повечето случаи, обезпрашаването става след демонтиране на щорите. Как точно се прави?

Влажна или микрофибърна кърпа
Опитните домакини знаят, че сухото избърсване на гланцирана повърхност причинява незабележими драскотини. Лаковото покритие обикновено реагира по същият начин. Затова прахта се премахва със съвсем леко навлажнена тъкан, която обработва всеки сантиметър от покритието.

След обезпрашаването, повърхността се попива внимателно със суха материя – мокрите участъци върху алуминият се превръщат в неприятни отличаващи се следи. Друг ефективен вариант е микрофибърната материя, която е изключително деликатна, така че се използва и ненавлажнена. Прекрасно метод за избърсване на хоризонтални щори са и четките от гъсто разположени микрофибърни влакна с няколко сектора. Те са решение за всеки тип алуминиеви ламели. Прахта се премахва от няколко лайсни наведнъж, само с едно движение на ръката.

Микрофибърът е известен освен с мекотата си, и със способността си да отстранява напълно всеки тип замърсяване. Също така, тъканта попива напълно влага и течности, и придава блясък – две качества, които са изключително необходими на алуминиевият материал. Ежедневното обезпрашаване с този материал постепенно покрива лакираната повърхност с постоянен гланцов отблясък и гладкост.

Неабразивна емулсия
Измиването е по-важната процедура за металните засенчващи завеси. Напластената прах, строителни материали, лепило и боя са прекалено твърди материали за микрофибърна кърпа или меката домакинска гъба. Понякога е необходимо дори първоначалното им омекотяване, за окончателно премахване. Вариантите са два: почистващ препарат или гореща водна пара.

Препаратът за алуминиеви ламели е задължително неабразивен, с мека кремообразна консистенция. Мит е, че конструкцията се почиства по-бързо и ползотворно при откачането и накисване в топла вода с няколко капки измиваща смес. Този начин също е ефикасен, но луксозните емулсии отстраняват замърсяванията само с едно изтриване, което съхранява покритието на металът и оказва антистатичен ефект.

Съставките им се избират според цветът на щората. Измиват се както ламелите, така и тънките свързващи ги ширити, и държачите. Процедурата се прилага най-често при щори за външен монтаж, тъй като те се замърсяват двойно повече и по-бързо.

“Разтапянето” на замърсяванията с парочистачка е най-ефективният вариант. То става лесно и бързо, без откачане на щорите, и премахва наслоявания от абсолютно всякакъв тип. Горещата пара е безотказна в почистването и е най-добрият вариант за алуминий, понеже измиването се случва от разстояние. След нея, металната ламела остава едновременно чиста, освежена и напълно незасегната от твърди частици.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone