mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на душ кабина – третиране на матирано и фино стъкло

Душ кабината е все по-често срещана във всяка баня конструкция. Компактно и адаптирано към телесните размери съоръжение, тя огражда пространството около душ батерията, ограничавайки разпръскването на водни капки в останалото пространство от банята. Функцията й я превръща в основен помощник при опазване на чистотата и предотвратяването на мухъл и плесени върху теракотената и керамична облицовка.

Модерните разработки идват също с овално или квадратно поддушово корито със сифон. Обикновено то е изработено от глазирана емайлирана керамика или акрил с фибро стъкло с разнообразен дизайн– гладка текстура, квадратни плочи, присъствие/отсъствие на праг и др.. Безспорните хигиенни свойства на тази конструкция ни насочват към въпросът – до каква степен, поддържането и почистване на душ кабина може да се превърне в предизвикателство?

Матирана и прозрачна стъклена част

Въпросът открива отговор след запознаване с изграждащите душ кабината материали. Стъклената преграда, заемаща основна част от нея, е изделие от плътно темперирано стъкло. То се среща в напълно прозрачен вариант, както и с локална украса – орнаменти, ивици, изображения от матирано стъкло.

Матираната “абразивна” текстура може да покрива цялата площ на конструкцията. Такова покритие се поставя и с практическа цел – то ограничава видимостта, като същевременно не потиска светлопропускливостта. С помощта на тази стъклена текстура, кабината добива вид на интимен кът, каквато е и другата основна идея на присъствието й.

Защо капките върху стъклото са проблем

Водата е основен “доставчик“ на варовик. Така, неизбежните пръски върху стъклената част от кабината са оцветени в бял цвят и изглеждат като петна. Производителите на оборудване за баня поставят специално противокапково покритие, отблъскващо прахови частици и варовик. То обаче не означава, че почистването е ненужно – прозрачността без зацапване се наблюдава само за определен период. След изтичането му, полепналата наслоена прах и ефектът от водната струя си проличават.

Обикновеното темперирано стъкло се обработва като прозоречен стъклопакет. Парочистачката също помага с бързина и качествено измиване. Чиста вода или препарат за стъкло – изборът се определя от видът на хигиенната процедура. Ежедневното почистване, и чистенето на засъхнали замърсявания и строителни материали изискват доста различен подход.

Почистване на стъклено покритие и матирано стъкло

Противокапковият филм и матираната текстура не са в добри отношения с мопът на парочистачката, агресивните препарати и твърдите гумирани покрития. Матираният филм се отличава и с повишена чувствителност към допир. Всеки контакт с течни или твърди субстанции се отпечатва върху млечнобялото покритие, постигнато със специална паста – дори пръстовите отпечатъци и изсъхналите водни капки изглеждат като маслени петна.

Дестилираната вода е изключително ефективна за чистене на тези две повърхности. Мекото й докосване отстранява замърсяванията, същевременно съхранявайки филмът (матиран или противокапков) върху повърхностите, без да оставя петна (консистенцията й не съдържа варовик). Препоръчваната материя е микрофибър или кадифен велур, а принципът на почистване изключва силното търкане.

Обезмаслителят е най-добрият приятел за матираните стъклени прегради, но само ако не съдържа агресивни химични съединения. В противен случай, дори за разтварянето на наслоени петна и строителни смеси, се използват домашни рецепти. Киселините и абразивните частици се заместват с органичен оцет, креда, както и препарат за съдове, разредени с вода. Основната препоръка на специалистите за поддръжка на всеки тип стъкло: подсушавайте след всяко намокряне!

Глазирана облицовка, улеи и фуги
Естетическата визия на кабината е застрашена при зацапване на стъклото, но недостатъчно редовната поддръжка на останалите детайли в нея са риск за хигиената, след развитие на болестотворни микроорганизми. Обичайната конструкция е “рамкирана“ от тънки метални профили с неръждаемо покритие (най-често хром), при монтажната сглобка и близо до затварящият елемент, който също е изработка от метал.

Въпреки антикорозионното покритие, редовното подсушаване и поставяне на препарат за защита от ръжда и котлен камък, е правилният начин за поддръжка. Задвижващите елементи (ролка, улеи) изискват най-голямо внимание при почистване, а подсушаването им не бива да се пропуска.

Основен концентратор на мръсотия са фугите на облицовъчните плочи, ако душ коритото е покрито с този тип настилка. Както при всяка облицовка, обработката с подходящ разтвор отстранява лесно петна и пръски, но фугите “запаметяват“ всяко пропуснато измиване.

Гореща вода преди почистване е подходящо средство за разтваряне на втвърдените замърсявания, но най-сигурният начин за хигиена е редовното внимание. Подсушаването след измиване е задължително при някои облицовки, при които проникването на вода подува и уврежда необратимо плочите.

Глазираната керамика, гранитогрес или теракот с гладка текстура се поддържа най-лесно. Всички замърсявания и прахови частици се концентрират върху повърхностната глазура, откъдето просто се отмиват с моп, парочистачка и подходящ разтвор – за предпочитане неабразивен, тъй като драскотините върху емайлът лесно могат да се превърнат в “склад” за бактерии.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone