mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на кожен диван – различните материи

Правилното почистване на кожен диван се различава доста от обработката на стандартна тапицерия от плат. Кожата е изключително елегантна и създава класически стилен интериор с минимално усилие, но е фин и капризен материал. Това се отнася в най-голяма степен за естествената кожа, която има дискретен матов блясък и структура. Тя действително “диша“, или поне видимо попива всяка течност, оцветител или прах, до които се докосне.

Как се чисти кожена тапицерия? В зависимост от вида на кожата и цвета й, като процедурата задължително се извършва ръчно. Съхраняването от агресивни препарати и материали е изключително важно за добрият й вид. Крайната цел е гладка и блестяща повърхност без петна, в продължение на колкото се може по-дълъг период.

Естествена кожа

Диваните от натурална кожа нямат специфичната запечатка на изкуствената материя, която предпазваме от надраскване, но която същевременно концентрира всички замърсявания върху повърхността си. Неправилната релефна текстура на натуралната материя не е гладка, нито лъскава. Тя е пореста, с видими вдлъбнатини, през които проникват прахови частици и замърсители от всякакъв тип.

Промяната в температурата на въздуха се отразява на състоянието й, а продължителното излагане на UV лъчи нарушава структурата й. Освен замърсяването обаче, големият враг на натуралната кожа е изсъхването. То е предвестник на напукване, а веднъж появило се при този тип материя, то не се отстранява.
Подхранващите съставки в почистващите емулсии не са достатъчни и материята се подхранва периодично с естествени масла. Предпазването от нагряване и високи температури е друго задължително условия за съхраняването й – производителите препоръчват поставяне в помещения с влажен въздух.

Мека кърпа, омекотена вода и натурално масло

Петната се образуват лесно върху естествената материя, още повече когато диванът е в светъл цвят. Тогава наслоената прах също е способна да промени нюансите й в два-три тона по-тъмни. Знаем, че прахта се отстранява ежедневно с мека тъкан или гъба, както и за премахването на петната незабавно след появата им, и то само чрез леко попиване. Познати са ни редица фирмени препарати с мека консистенция, които да прилагаме редовно.

Измиването с дестилирана вода обаче все още не е познато на някои потребители, а тя съхранява цветът и структурата на материала – варовикът в питейната вода може да я обезцвети. По същите причини се използва и дестилиран оцет за отстраняване на някои упорити петна. Естественият винен продукт е със силно киселинни свойства, които почиства добре, но и разяжда някои материи. Твърдата четина на четките действа на същият принцип.

Тъканта или гъбата, която почиства коженият диван, трябва да е леко влажна, но не и силно намокрена. Влагата навлиза дълбоко в материята и причинява мухъл и плесени. Затова избърсването с влажна кърпа е последвано от преминаване със суха, която трябва да подсуши добре повърхността. Изкуственото сушене обаче е силно непрепоръчително, понеже, както споменахме, изсушава и напуква кожата. Всички петна се попиват леко – силното търкане поврежда кожата.

Подхранването е отделна процедура. Тя се прилага няколко пъти годишно, като маслото се нанася и се оставя да навлезе в текстурата. Особено полезна е за материалите с естествен произход, тъй като възвръща естествената им свежест.

Набук и велур

Макар и по-рядко, потребителите закупуват дивани с дамаска от набук или велур – кожените материи, чиято поддръжка е също толкова специфична като на естествената. Набукът и велурът са коренно различни материали – набуковият материал е с различен произход, по-здрав и еластичен. И двете се отличават с мъхеста повърхност, получена в резултат на специално пясъчно шлифоване.

Характерната им черта е силно отличаващите се петна след намокряне. Те се появяват и при неравномерно почистване и зацапване, но влагата си личи далеч по-ясно. Също така, тя е вредна за този тип повърхности с текстура от дребни власинки, които залепват и визията се разваля. Затова, отстраняването на петна се извършва със специални четки с метална четина против прах и пресни петна. При велурът е позволено локално почистване с разтвори от вода и сапун/оцет, както и с алкохол/спирт, който се изпарява лесно.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone