mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на котлен камък от тоалетна чиния – можем ли да се справим сами?

Твърдата вода е проблем в повечето региони на страната. Калциевите отлагания, се наслояват по всички елементи на водопроводната и санитарна инсталация, включително по стените на фаянсовия тоалетен възел. Болшинството специализирани фирми предлагат професионално почистване на котлен камък от тоалетна чиния, но дали само те могат да се справят с варовиковите отлагания или можем да го направим и сами?

Профилактиката улеснява операцията

До нуждата от професионална обработка на тоалетната чиния се стига, когато хигиената е била силно занемарена. Варовикът не се натрупва изведнъж, а по малко с времето, докато достигне мащабите на плътна и трудна за отстраняване плака. Колкото по-рядко е чистен възелът, толкова по-голяма ще бъде нуждата това да се направи с професионални методи и средства.

Профилактиката, под формата на редовно (поне ежеседмично) чистене и дезинфекция помагат за поддържане в добро състояние на фаянсовия елемент на санитарното обзавеждане. На пазара могат да се намерят много добри непрофесионални препарати, съдържащи активни агенти, които успешно разграждат и премахват варовика.

Процедурата по премахване на котлен камък трябва да се прави навреме, за да се избегнат разходите за професионално почистване. На обществени места, където има сключен договор с почистваща фирма, профилактиката се прави от добре обучените специалисти. Те имат предимството да боравят с професионална техника и препарати, което значително улеснява и ускорява задачата.

Как да го направим сами?

Освен ако не става въпрос за много плътен слой варовикова плака, спокойно можем да се справим сами с почистването на тоалетната чиния от котлен камък. Процедурата протича на няколко етапа, първият от които е посветен на подготовката. Подготвителният етап включва премахване на водата от основата на чинията. Това може да се направи с домакинския моп или с голяма гъба.

Подсушаването е важно, защото водата разрежда химикалите, използвани за разграждане на варовиковия налеп. Тяхната концентрация е особено необходима. Специално създадените за целта химически средства са обикновено вид основа, с която задължително трябва да боравите с гумени ръкавици.

Ако държите на екологично чистите почистващи методи, можете да използвате и оцет в неразредена форма. Оцетът и лимоновата киселина са сред най-ефективните домашни средства за премахване на котлен камък. Те обаче действат по-бавно от специализираните препарати, а в по-екстремни ситуации са напълно неефективни.

След като сте нанесли обилно предпочитаното анти-варовиково средство, е добре да го оставите да подейства. Времето за действие зависи от вида на използвания продукт и дебелината на отлаганията. Периодът варира от 30 минути до поне 2-3 часа. След като препаратът е престоял достатъчно, идва ред на същинската работа. Почистете тоалетната чиния с твърда четка с пластмасов косъм, като наблягате на участъците под ръба на отвора. Последният етап включва обилно изплакване с вода.

Какво не бива да правите? В никакъв случай не използвайте комбинация от киселина и основа, защото подобна смес е не само силно токсична, но и взривоопасна! Белина и други WC емулсии не бива никога да се смесват! Не използвайте метални предмети за отстраняване на варовика! Така ще нараните фатално емайла на фаянсовото гърне. Винаги изплаквайте добре химикалите преди да пристъпите към употреба на тоалетната!

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone