mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на лакирани мебели – ръчна обработка, излъскване и полиране

Лаковото покритие върху мебелите е много красиво и обикновено се прилага върху дървен масив, или фурнир. Ако се предпазва ефективно от нагорещени предмети и агресивни химични вещества, лакът е повърхностен слой с изключително приятни свойства. Лъскавата запечатка съхранява прекрасно структурата на дървото и не е склонна към натрупване на упорити замърсявания. Освен това, замърсяванията се концентрират на повърхността й, и така тя се почиства изключително лесно, без необходимост от натиск и силни препарати.

Освен високите градуси, драскотините са другият фатален враг на лакираните повърхности. Те си появяват лесно и могат напълно да развалят визията на този тип мебели. Затова, правилното почистване на лакирани мебели не е трудно, но представлява определена последователност на действия, никое от които не трябва да се игнорира. Това са ръчно обезпрашаване, обикновено достатъчно, освен в случаите на наслоено замърсяване, което се отстранява с меки неабразивни емулсии, разтвор с много нисък процент алкохол, и микрофибърна материя.

Прах и петна при лаково покритие

Лакираната мебел се покрива с прашинки много по-лесно, отколкото с петна. Затова, обезпрашаването е задължително ежедневно действие, извършвано с нежна суха тъкан – мократа привлича още повече прахови частици, които се залепват в огромно количество по цялата повърхност. Антистатичният спрей е добра идея заради плътният предпазен слой, който отблъсква фините напрашавания и способства за по-чист въздух в помещението.

Петната са почти незабележими и се почистват лесно, докато не се превърнат в упорити. Добре е да предотвратите такава опасност, като ги отстранявате непосредствено след появата им. Открояващите се зацапвания са белите следи от горещи предмети и маслените петна. Независимо дали за премахването им се използва фирмен препарат или домашна рецепта, то става по характерен начин – без агресивно търкане, което би увредило лаковият слой.

Грозните бели следи се отстраняват, като върху тях се приложи препарат и се оставя да престои за известно време, след което мястото се избърсва с кожена/вълнена материя, която запазва текстурата и я полира. Восъкът или парафинът също са често използвани за целта – поставят се върху проблемната зона, след което се изглаждат с гореща ютия.

Лакът обикновено възвръща напълно цвета си от тази процедура. Този тип покритие се уврежда от контакт със спирт, парфюм и силни концентрирани разтвори. Те не се държат в близост до лаково дърво, понеже то рядко възстановява повърхността си от досег с тях.

Мазните петна се отстраняват със специален препарат, обезмаслител или натурално масло, нанесен с фина тъкан. Участъкът просто се забърсва, след което повърхността би трябвало да е идеално чиста. Някои домакини разчитат на суров картоф, с който мазното петно леко се обтрива, или поръсване с талк. Дори при упоритите петна и наслоявания е забранено третирането с абразивни смеси – за тях са предвидени специални почистващи разтвори, а при най-трудните за обработка се използва стоманена вълна.

Фиксиране на драскотини и полиране

Лакът се надрасква изключително лесно от метални предмети. Премахването на грозните драскотини понякога е невъзможно, но в доста случаи те могат да се заличат чрез обработка със специална полираща вакса и растително масло, каквито е препоръчително да се използват при всяко чистене. Изпитана домашна рецепта е натъркването на обеленият участък с разрязана орехова ядка, която се смята, че напълно възвръща нюансът на дървото.

За предпазване на лакираните мебели от такива инциденти, поставките под всякакви предмети и съдове са препоръчителни. Освен това, всяко почистване трябва да завършва с полиране от сухо парче кожа или вълна. През няколко месеца е полезно намазването с естествени масла, които допълнително полират и фиксират най-фините незабележими драскотини върху лака.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone