mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на килими с подръчни и професионални средства – мисията възможна

Килимът е онази част от интериорната декорация, способна буквално да преобрази всеки дом. Не само защото създава уют и топлина на помещението, но и защото може да се превърне в арена за безкрайни игри за вашите деца. Това е и мястото, на което се събират много микроби и мръсотия.

Няколко прости съвета за почистване на меки подови настилки, на които може да се доверите:

Прах за пране

Няма домакиня, която да не разполага с прах за пране, а той би могъл да се окаже безценен помощник за дълбокото почистване на килими и мокети, без значение дали са от вълнена или синтетична материя. Всичко, което трябва да направите е да смесите част от праха с керосин. След това втрийте разтвора в петната, които искате да отстраните, като използвате четка или обикновена гъба.

По този начин е възможно да се спасите и от стари, упорити петна, които са се превърнали в част от семейната ви история. Недостатък при този метод за почистване на замърсени килими е миризмата на керосин, която остава след изпирането. Ако имате възможност да оставите помещението, в което е поставена настилката отворено за няколко дни обаче, неприятната миризма ще се изпари.

Готварска сол и сода

С помощта на обикновена сол, без която приготвянето на всяко ястие е невъзможно, можете да преобразите и любимия си килим. Бялото злато поглъща всякакви мазнини, мръсотия и прах. Просто поръсете сол върху настилката, оставете я да престои поне 20 минути, след което я изметете с метла или четка, натопени в сапунен разтвор. И това е! Цветовете на килима ви ще са като нови.

Благодарение на содата можете завинаги да забравите не само за мръсотията натрупана по меките настилки, но и за неприятните миризми, пропили се в тях, дори и тази на цигари. Разтворете едно пакетче сода в чиста вода, напръскайте килима и оставете да подейства поне 1 час. Ако има участъци с по-сериозни замърсявания, втъркайте концентриран разтвор. После просто почистете всичко с прахосмукачка.

Хлебната сода е чудесно решение, когато искате да отстраните лекета от доматен сос, сок от червени плодове или кафе. Тя не създава опасност за кожата или при вдишване, което означава, че може да я използвате без гумени ръкавици и маска.

Содата създава алкална среда и има свойството да разтваря биологичните агенти, което е предимство при наличието на малки домашни любимци без навици да посещават тоалетна.

Чай

Използваният чай също би могъл да преобрази килимите ви, независимо дали са от вълна или е синтетична материя. Първо – нанесете употребения чай върху настилката, още докато е мокър. След като изсъхне го съберете с прахосмукачка. Важно условие е чаят да е сварен в деня, в който ще го използвате и за почистване, защото в противен случай може да образувате нови петна по настилките.

Така с помощта на любимата си напитка е възможно да отстраните дори упорити петна от восък, както и косми от домашните си любимци.

И не забравяйте – схващането, че килими се перат само, когато е топло, е вече отживелица.

Разбира се, всички изброени методи са временно решение. За истинско, дълбоко почистване е добре да се доверите на професионалистите.

И ако е напълно възможно да почистите едрите боклуци с обикновена прахосмукачка, то с микробите и праха, просмукали се в тъканите, нещата са доста по-сложни.

Тук вече ви е необходима намеса на специалисти, правилно подбрани препарати и машини. Така любимите ви килими, ще бъдат наистина безопасно място, за всички в семейството.

С подходящото оборудване, течни средства и техника на изпиране вашите меки настилки ще заживеят нов живот.

Какво ще получим ако наемем професионална компания за пране на килими, вместо да го правим сами?

  1. Удобство

Комфортът, който изпитваме в своето ежедневие, е показател за прогреса, постигнат от човечеството. Днес почти всеки средностатистически българин може да си позволи да наеме специализирана фирма.

Удобството, на което ще се насладите е безспорно. Докато друг изпълнява неприятната и свързана с екстремно физическо натоварване задача, вие можете да си почивате, да отидете на разходка, а ако предпочитате – да си останете у дома и да следите стриктно за резултатите.

  1. Бързина

Бързината, с която една професионална компания ще осъществи операцията по пране на килими, е недостижима с домашните методи и почистващи препарати. На вас ще ви отнеме часове, за да обработите всеки участък от килима с четка и подходящ препарат. Не се заблуждавайте, че петната от храна и вино ще бъдат премахнати. Не и без да вземат със себе си част от нишките на скъпата настилка.

Почистващите фирми използват за целта съвременни перящи машини, които за кратко време перат в дълбочина големи по площ участъци. Не само това! Професионалната техника не оставя килимите мокри, а изсмуква впръсканата в тях вода и препарат, заедно с мръсотията, оставяйки ги в почти сухо състояние.

Вие можете да изперете мръсните си килими само през лятото, като задължително след това ги изнесете на слънце, за да изсъхнат. Фирмите изпълняват тази процедура през всеки сезон, включително на място, когато е невъзможно или клиентът не желае килимът да бъде местен извън помещението, в което се намира.

  1. Качество

Нека не се заблуждаваме! Да изпереш качествено един изключително мръсен килим, така че да останеш напълно доволен от ефекта, е абсолютно невъзможно. Това не може да бъде постигнато дори, ако постелката се изпере на автомивка. Тази услуга се предлага, но често пораженията, които нанася горещата пара от пароструйката върху естествените и синтетичните нишки, от които са изтъкани килимите, са наистина сериозни.

Всяка добра професионална компания, извършваща пране на килими, изпраща на адрес само добре обучен персонал, познаващ тънкостите на операцията. Експертите, изпълняващи процедурата не просто знаят как да оперират с професионалната техника, но и умеят да изберат правилния подход в различните случаи.

Те могат бързо да определят с кой химикал и метод е удачно да се обработи дадена материя, така че петното от вино или доматен сос да бъде напълно премахнато, без на мястото му да се появи дупка или избеляло петно.

3 ефективни метода за машинно пране на килими, използвани от професионалните фирми

Изпирането на меките подови настилки се прави по много и различни начини, като всяка компания избира какъв вид процедури да предложи на своите клиенти.

Тук ще се спрем на 3 доказано работещи метода за почистване на килимите с професионална техника, които може да са идеални за вашите покрития. Важно е да се знае, че начинът на изпиране, приложим за един вид килим не е непременно подходящ за всички материи. Важен атестат за професионализма на една почистваща фирма, е способността ѝ да избира винаги подходящата стратегия за действие.

  1. Екстракторно почистване с гореща вода

Всяка компания, предлагаща услугата машинно пране на килими следва да разполага с професионални екстракторни машини. Те извършват дълбоко изпиране на тъканите с намокряне и екстракция на мръсната течност във финалния етап. Преди да се пристъпи към използване на машината, килимът се изтупва или се почиства с прахосмукачка от твърди частици и прах.

Почистването на тъканите става с гореща вода, която разтваря дори най-старите и упорити петна. Използват се и специални почистващи емулсии, които улесняват и ускоряват разграждането на мръсотията. Този метод е подходящ и за пране на мека мебел с тапицерия от текстил. Предимството му е, че след изсмукване на течността, настилките остават почти сухи. С няколко часово проветрение са напълно готови за употреба.

  1. Капсулационна техника

С напредъка на технологиите става възможно дълбокото и почти сухо пране на килими, пътеки и дамаски. Този метод е подходящ, когато почистването на килима трябва да се направи на място, но липсва възможност за продължително съхнене на все още леко влажната тъкан. Идеален начин за изпиране на килимите през зимата, след ремонти, бурни партита или просто с цел поддържане на идеално чиста среда.

Методът залага на капсулираща пяна, базирана на синтетични детергенти, които изкристализират в прахообразна форма при изсъхване. Разхлабените частици мръсотия във влакната ще бъдат капсулирани на прах, когато пяната изсъхне. След това е нужно сухата пяна с абсорбирани в нея прах и мръсотия просто да се прахосмучи или почисти с четка. На любителите на еко почистването методът ще се хареса, защото почти липсват химични остатъци в нишките на настилките.

  1. Дисково перяща техника

Методът е приложим при слабо замърсени настилки, които не е нужно да се перат в дълбочина. Този вид машинно пране на килими почиства главно нишките на повърхността, използвайки мощна перяща машина с дискови четки. Почистването отново се изпълнява с помощта на химична субстанция, която разтваря замърсителите на повърхността, след което машината ги абсорбира.

Дисково-четковото изпиране е особено популярно в хотелите, тъй като осигурява бърз начин за хигиенизация на зоните с интензивно движение на хора. Машината позволява килимите да се почистят без много вода, така че да изсъхнат бързо, без да се създава неудобство на гостите. Конкретната професионална техника има и известни недостатъци.

Тъй като се пере основно на повърхността, мръсотията останала отдолу много бързо ще излезе на повърхността. Прането с дискови четки също така води до натрупване на химични остатъци в килима, тъй като тежката машина и особено четката изтласкват нанесения химикал и разтворените замърсявания към сърцевината на настилката.

Поддържане на мокетите в зависимост от материята

Ако за вашия интериор сте заложили на мокетите, които покриват пода изцяло – от стена до стена, сигурно вече срещате известни предизвикателства. Проблемите възникват, когато се появят издайнически следи от храна, напитки, стъпки на обувки, мастило или други вещества. От съществено значение тук е видът на материята, дължината и начинът на вмъкване на нишката.

Естествена вълна

Мокетът се изработва от синтетични и натурални материи, както и от комбинации между двата типа тъкани. Фаворитът в класацията е естествената вълна, която е прекрасно съчетание от шумо- и термоизолатор с копринен допир, който ви приканва да стъпвате боси.

Независимо от технологията на изработка, гъстотата и дължината на нишките в мокета, вълната винаги е мека, еластична и устойчива. Оцветителите и маслените петна не попиват в текстурата й, покрита с плътен защитен слой. Прахта също се задържа по повърхностното покритие, така че не предизвиква поява и размножаване на микроорганизми, особено ако е с рязани влакна. Влагоабсорбацията обаче e препятствие за домакинята – вълненият мокет “пречиства” въздухът от влага и миризми, но ги “складира“ в основата си, което повишава рискът от поява на мухъл.

Обезпрашаването е основната поддръжка за тази материя. Изпирането е нелек процес, тъй като мокрият мокет се превръща в основен концентратор на микозни микроорганизми. Затова и професионалното изпиране с екстракторна четкова прахосмукачка е правилната грижа за красивите влакна, а извличането на влагата – задължителен етап. И все пак – при наличие на петна от мухъл, белината трябва да се замести с друг подходящ дезинфектант.

Вълната, както и миксираните копринено-полиестерни мокети, изискват шампоани/препарати с неутрално pH и без съдържание на веществото протеазен. Отстраняването на петна трябва да се извършва без грубо търкане – освен че разпространява зацапването, то уврежда влакното. Почистването гореща пара и попиването (течност, мазно петно) е добър вариант. Комбинираната вълнено-полиамидна (полиамидът е синтетична вълна) тъкан е по-износоустойчива, но почистването й спазва същите принципи.

Памук, коприна, бамбук и сезал

Общото между всички тези материи е, че влакната им са извлечени от растение, с изключение на коприната. По вид и свойства обаче те изобилстват с различия, първото сред които е текстурата и здравината й. Памукът и коприната са деликатни към кожата, но и като устойчивост към механична сила тъкани. Поради тази причина, в мокетните настилки те са съчетани със синтетичните полиестер, полипропилен, полиамид и др.

Слабо алкални препарати с мека консистенция са препоръчителни при изпиране на тези материи. Обезпрашаването е стандартен процес, който се извършва според дължината и свързването на нишките. Копринените влакна изискват нежна грижа – мокетите със сатенено гладка повърхност се третират със специален омекотител след изпиране, и задължително се подсушават. Услугата изисква повишени умения и техника, затова е и по-скъпа.

Памучната тъкан е влагоабсорбираща като вълнената, но за разлика от нея се зацапва лесно и има склонност към избледняване, затова и се избягва почистването й с белина. Тя е както част от влакната, така и от основата на мокетите. Четковата почистваща машина отново се препоръчва, както и всички подходящи препарати в търговската мрежа.

Бамбукът и сезалът са изключително устойчиви екологични материи, произведени от едноименните растения. Те са еластични, гъвкави и напълно натурални, а освен това отблъскват бактериите от текстурата си, така че гарантират чиста и здравословна атмосфера.

Кокосовите влакна се характеризират с подобни свойства. Всички тези тъкани се комбинират с вълна или синтетични нишки, което определя и накрайниците, използвани за обезпрашаването и изпирането им. От особено значение за прането обаче е конструкцията на мокетът (изработка и съединяване с основата) и дължината на нишките.

  • Разлики при изпиране на килим и мокет

Изненадващ факт е, че естествените материи са с по-уязвима текстура. Така настилките от натурална вълна, памук и коприна са красиви и устойчиви, но едновременно с това и силно влагоабсорбиращи. Това свойство, съчетано с лесно зацапване на текстурата, може да се отрази сериозно на визията им. В комбинация с естествената склонност на дългите нишки към привличане и складиране на прахови частици, резултатът е настилка с особени изисквания при почистване.

При почистването на килими и мокети с дълги влакна се откриват съществени разлики. Докато мокетът с няколкосантиметрови нишки се почиства от запрашавания сравнително лесно с прахосмукачка, прилагането на същият метод към килимът с много дълги нишки е противопоказно. Машинното изсмукване на замърсяванията може да рискува половината му влакна, като ги скъса или издърпа от местоположението им.

Изпирането на меки настилки е трудоемък процес, особено когато те са килими с дълъг косъм, заемащи голяма квадратура. Помним добре познатите процедури от миналото, изискващи часове ръчно обезпрашаване, търкане на влакната с четка и няколкодневно съхнене на настилката. Постепенно се появи възможността за измиване в специализирано заведение, което връща покритието до адрес, а сега почти всички почистващи фирми добавиха към нея и услугата професионално пране на килими на място.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone