mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на ПДЧ шкафове – за какво трябва да се внимава?

Днес все по-голяма част от мебелите са направени от пресовани дървесни частици, вместо от масивна дървесина. Това прави цената им значително по-ниска, както и теглото им в повечето случаи. Кухненското обзавеждане е най-често направено от дървесни плоскости, а те са подложени на най-силно замърсяване. Това ни задължава да внимаваме много при почистване на ПДЧ шкафове. Защо?

Мебелите от ПДЧ могат да бъдат изключително красиви, както и здрави, стига да не влизат прекалено често в контакт с вода. Това обаче е доста трудно, предвид факта, че шкафовете в съвременните кухни и бани са най-често направени от точно такъв материал. За да бъдат максимално предпазени от разрушителните свойства на влагата, обзавеждането е почти винаги покрито с някакъв вид влагоустойчив ламинат.

Как да почистваме без да повреждаме?

Задачата по почистване на шкафове от ПДЧ е достатъчно сложна, защото обикновено се касае за силно замърсяване и образуване следва да добавим и факта, че материалът е доста капризен на намокряне, така че – с какво и как можем да го почистим? За максимален успех е добре да разберем как го правят професионалистите.

Професионалните фирми за почистване се отнасят много внимателно към силно замърсените шкафове от дървесни частици. Изключително рядко се прибягва към обилно омокряне с вода, тъй като с времето между панелите и ламинираното покритие се образуват миниатюрни процепи, откъдето водата може да проникне и да предизвика процеси по загниване на дървото. Пластмасовите кантове са първите, които започват да се рушат и отлепят.

Най-лесно шкафовете в кухнята и банята се чистят с препарати на основата на алкохол. Спиртът притежава свойството да се изпарява много бързо, а същевременно е много ефективен в разтваряне на мръсотията. Колкото по-дълбоко се разтворят замърсяванията, толкова по-лесно и цялостно е тяхното отстраняване.

Когато ламинираните покрития са устойчиви на издраскване, е допустимо да се използват и някои химични абразиви. Те съдържат микроскопични твърди частици, които изстъргват мръсотията без остатък. По-фините покрития е възможно да бъдат фатално надраскани, както и да се премахне привлекателният им гланц, затова с течните и механични абразиви трябва да се работи много внимателно.

Необходимо е да се вземе предвид и видът на замърсителя. Петната от мухъл по външните и вътрешни части на шкафовете не е желателно да се третират с препаратите, предназначени за целта. В този случай е удачно да се използват домашни, екологични средства като бял оцет. Оцетът притежава свойството да разтваря плесените и да ги премахва напълно.

С какви инструменти да чистим? Този въпрос е изключително важен, защото не всяко средство за почистване е подходящо за третиране на ПДЧ. Четките с твърд косъм не се препоръчват, защото могат да спомогнат за отлепяне на защитното фолио. То само ще падне с времето и под въздействие на влагата, така че не ускорявайте процеса.

Какъвто и препарат да решите да използвате, избягвайте да мокрите повърхностите твърде обилно. Използвайте леко влажна микрофибърна кърпа или полу-суха гъба. Не търкайте прекалено агресивно. В случай че е нужно само леко забърсване на прах, използвайте полиращ препарат. Нанасянето на защитна емулсия на базата на восък или растителни масла може да помогне за удължаване живота на мебелите от пресовани дървесни частици.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone