mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на щори – значението на измиващият препарат

Щорите освен модерни и функционални, са прекрасен акцент във всеки тип интериор и често са предпочитани пред завесите заради по-плътната конструкция, която пропуска двойно по-нисък процент UV лъчи. Пълно изолиране от външните светлини или ярки слънчеви лъчи – промяната се случва само с едно движение на задвижващата корда. Когато влезете в помещение, където се усеща “ударна“ доза уют, огледайте се за присъствието им.

Затъмняващата и шумоизолираща функция създава чудесна релаксираща атмосфера, а съвременните лакирани изработки с прекрасни цветни картини са и естетическа находка. Освен това, щорите съхраняват прозоречната дограма от драскотини и износване.

Потребителите предпочитат модели както за вътрешен, така и външен монтаж. Изборът на тези прозоречни покрития пред завесите задължава с редовна поддръжка. Основното почистване на щори е препоръчително почти всеки месец, защото тези покрития са най-големите концентратори на прах.

Различните модели щори

Съвременните изработки са с ламели (лайсни) от различни материали. Понеже основният проблем на щорите е прахта, обезпрашаването е и първа стъпка при чистене. То може да се извърши и без откачане от прозоречната релса и става със суха кърпа, тъй като огромното количество прах в мокър вариант се превръща в дебел слой замърсяване. Затова четковият накрайник на прахосмукачката е най-предпочитан за обезпрашаване на щора.

Интериорните модели са с хоризонтално и вертикално позиционирани ламели, конструкция тип плисе – текстилна повърхност с прекрасни изображения или модел роло, който е непрекъсната завеса от две материи – непрозрачна и напълно прозрачна. Освен структурата, материалът на изработка също е от основно значение при измиване – алуминиевите, текстилни и PVC разработки понасят различен тип препарати и химически разтвори. Дървените щори и водата, например, са естествени врагове, затова дървото се обработва с препарат. Съвсем леко навлажнена кърпа е позволена в определени случаи.
Основно правило е внимателната обработка на всеки компонент, включително и кордите при хоризонталните видове. То се извършва с мека микрофибърна кърпа или гъба, навлажнена с почистващ разтвор. Откачането и накисването на ламелната конструкция в препарат е друг вариант за измиването й, а парочистачката – модерен начин да покриете и най-труднодостъпните пространства с химически наситена и дезинфектираща пара.

Вертикално проектираните модели събират много по-малко количество прах, но петната от мухъл и мазнини са заплаха за всяка разновидност. Щорите с отделени лайсни, свързани чрез тънки корди, се почистват по-бързо ръчно. Типът плисе и роло се възстановяват по-лесно чрез престой в подходящ препарат. Обработката им е по-лесна, защото при накисване се почиства цялата повърхност, с кърпа или гъба.

Алуминий, PVC, текстил и дърво – правилният почистващ разтвор

Самите разработки обикновено са с обозначение, което насочва към начина на почистване и допустимост за приложение на вода и химични препарати. Все пак, за да определим точната химическа формула и съотношение на почистващи вещества, не е лошо да прегледаме следните изпитани и доказани съвети.

Алуминиевата щора, също и както дограмата от този тип, се покрива лесно с драскотини и маслени петна. Измиването става с мека емулсия (може и веро), и също неабразивна тъкан или гъба. Най-важно е достигането на всяка зона, заедно с малките странични отвори, както и запазването на повърхностният филм, който обикновено е цветен лак.

Сапунена вода, както и концентрат от вода и оцет (натурален), е прекрасно средство за целта, ако не разполагаме със специална емулсия. Препаратът за стъкло е много подходящ. Алкохолът и агресивните киселини разяждат и унищожават горният слой, затова рядко се прилагат дори и в малки количества. Водните следи образуват трайни петна, така че крайното подсушаване при миене на метални щори е много важно.

PVC материалът и всички пластмасови варианти са уязвими не толкова на напрашаване, колкото на драскотини и мазни отпечатъци, които изпъкват силно върху текстурата. Премахването им е възможно и с обикновена сапунена смес. Натуралният оцет е полезен и при този модел, а малко количество обезмаслител е идеално средство в случая. Обикновено се почистват по-лесно при разглобяване, и не възразяват срещу водата.

Едноцветен/ рисуван плат – съхранение на цветовете

Текстилните ламели са с най-разнообразни възможности за миене. Всъщност, те се изпират – в леген, с пулверизатор или парочистачка. Почистващият препарат е с мека консистенция, тъй като този модел се изработва както от полиестер, така и от тъкани с копринен, сатенен и релефен завършек, които са с различни изисквания към химични вещества. Упоритите петна и прахът са основните и еднакво сериозни врагове на визията им.

Вниманието към съставът на тъканта трябва да е двойно по-голямо, ако се почистват щори тип плисе или роло. Те са антистатични и отблъскват замърсявания неслучайно – прекалено честото почистване уврежда ярките наситени цветове на изображенията, а при роло щорите – понякога и структурата на прозрачните участъци. Фото щорите споделят същите особености. Парочистачката е добър вариант, но и течният сапун би бил достатъчно полезен. Намачкването на ламелите тук е основният риск.

Дървото не обича вода

Дървото внася автентичност и уют. Прахът и петната обаче го сполетяват неизбежно, както всеки друг материал. Обезпрашаването тук е най-безопасно с мека микрофибърна кърпа и вълнен плат, който ще придаде приятна полировка. Зацапвания и петна се премахват с течен сапун или мек кремообразен препарат, а водата е изключена от съотношението. Само най-упоритите петна се преминават с много леко навлажнена тъкан, а намокреният участък се попива. Препаратът за дърво е най-точният избор.

Тези щори се чистят и измиват сравнително често – веднъж на 1 или 2 седмици. Дървените щори обаче се нуждаят и от полиране. Така запазват прекрасната си визия в продължение на дълго време. Препарат за гланцов финиш може да ви препоръча всяка професионална почистваща фирма, но съвсем лесно можете да забъркате домашна смес от топла вода, зехтин и етерично масло. Вълнената тъкан полира безотказно.

Външни щори

Външните щори са агресивни индустриални замърсители, резки температурни амплитуди и интензивни UV лъчи. Възможността те да избледнеят, да се надраскат и дори счупят е висока, особено ако помещението е разположено на нисък етаж. Затова те са изработени от устойчиви материали, които се почистват и мият по-често. За процедурата отново се използват препарати, съобразени с видът на материала им.

Както при интериорните модели, отстраняването на прах и петна става при затворени ламели/ролетка. След обезпрашаване, нанасяне на препарат и отстраняване на петната, повърхността се оставя да изсъхне с естествена вентилация или се избърсва с мека кърпа. Абразивните препарати са непрепоръчителни и тук, а измиването включва не само ламелната конструкция, а и всички корди и водачът за задвижване.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone