mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Лесното почистване на тапицерия на диван

Качественото почистване на тапицерия на диван не е особено лесна процедура, ако тя е пришита към корпуса на тази мебел. Сваляемите калъфи се центрофугират и изсъхват за часове, но здраво прикрепената тапицерия изисква по-сложен подход.

Първата задача – премахване на прахови частици, влакна и други дребни замърсители, е последвана от третиране с подходящ за материята почистващ препарат. Освен дамаската се намокря и дебелата подплата под нея, чието изсъхване е най-трудната част от процедурата. То става бавно и трудно, и изисква интензивен приток на въздух в помещението, което е доста трудно да се осъществи през студените месеци.

Съвременните методи също спазват тази последователност, но улесняват чистенето на тапицерия, като включват модерни машини за обезпрашаване и изпиране. Първоначално привилегия на почистващите фирми, днес тези съоръжения са достъпни и за всеки потребител.

Как ще подходят професионалистите

Обезпрашаването се извършва според вида на тапицерията. Докато кожената повърхност просто се избърсва със суха кърпа, текстилната материя събира огромно количество фини прахови частици, които няма как да бъдат отстранени със суха или влажна тъкан. Единствено прахосмукачката изсмуква достатъчно ефективно цялото количество прах и наслоявания. Може би ще се изненадате, че в тях се крият повече от половината замърсявания и микроби, които променят цвета на дамаската.

Професионалните хигиенисти действат с мощни вакуумни прахосмукачки, които изсмукват цялото количество прах само с еднократно движение. Те обръщат особено внимание на зоната под седалките, при подлакътниците, зад облегалките и под дивана. Смесването на прахта с почистващ препарат втрива още замърсявания в плата, така че нанасянето на препарат трябва да стане при идеално почистена дамаска.

Изпиране

Съвременните почистващи препарати са много мощни и отстраняват всяко упорито петно. Почистващите фирми разполагат с най-ефективните сред тях, но тайната на успеха им е в машинното им нанасяне. То се извършва със специално устройство за мокро изпиране на мека мебел, което впръсква отмерено количество разтвор в дълбочина.

По този начин се разграждат напълно както старите непочистени петна, така и всички наслоявания в дивана. Постепенно и незабележимо, те могат да превърнат тази мебел в най-големият разпространител на микроби в стаята. Още ли се колебаете дали изпирането е необходимо при всяко чистене на дивана?

Препаратът трябва да престои определен период, преди да се отмие от материята. Само така е сигурно, че са извлечени всички оцветявания, микроскопични власинки и отлагания. Професионалистите обикновено го премахват със същата машина, с която са го нанесли.

Модерната екстракторна прахосмукачка е и с опция изсушаване. Тя окончателно ще спести притесненията ви през зимните месеци и необходимостта от изсушаване с отоплителен уред, което може да придаде неприятен мирис и жълтеникав нюанс на по-светлата тапицерия. Тя е мултифункционалното спасение за дивана ви, което можете да закупите в голям хипермаркет, но по-лесният и евтин вариант е просто да позвъните на известна почистваща фирма.

Изключението

Кожената мека мебел е единствената, при която обработката с почистващи уреди е строго забранена. Порестата материя се почиства само на ръка, с мек плат и деликатна кремообразна емулсия. Както вакуумът, така и абразивните частици са врагове на “дишащата” текстура и я разрушават. Начинът за почистване не е разтъркване, а поставяне на препарат и леко попиване.

Освен почистване, естествената и еко кожата се нуждаят от полиране поне веднъж на няколко месеца. Затова правилните почистващи разтвори са с процент растително масло, пчелен восък или парафин. Натурално масло и вакса се използват и самостоятелно, като екипът специалисти от Рефлекс М може да ви консултира относно най-добрите.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone