mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Съвети за почистване на баня, взаимствани от професионална почистваща фирма

Банята е едно от най-важните жилищни пространства, тъй като е единственото помещение, където можем да поддържаме хигиената си. Облицовката и водопроводните компоненти са обект на ръжда, болестотворни бактерии, мухъл и плесени. Разбира се, това се случва единствено при недостатъчно редовно и качествено почистване на баня.

Всеки от нас обикновено извършва самостоятелно тази процедура, но модерното професионално почистване ни спестява много усилия. Освен по-богатото оборудване, екипите на фирми като “Рефлекс М“ могат да предложат и редица полезни съвети, някои от които със сигурност са ни били неизвестни до момента.

Какво трябва да почистим и как точно
Правилното измиване на банята е съвкупност от отделни процедури върху всички компоненти в нея. Пропускът на водопроводен елемент, смесител, облицовка и особено на участък от тоалетният моноблок може да провокира поява на ръжда или мухъл в бъдеще. Почистващата фирма би препоръчала следната последователност:

  • Тоалетен моноблок (тоалетна чиния, казанче, четка) – тоалетният моноблок е хранилище на много бактерии и освен почистване се нуждае и от периодично дезинфектиране. Всеки негов елемент (чиния, седалка, гърне, казанче) и най-вече вътрешният ръб се обработват с подходящ препарат, който се изплаква с вода след определен срок. Съдът с четката за тоалетна също се измива и се напълва с малко количество дезинфектиращ разтвор.
  • Вана – ваната се изработва от разнообразни материали, които се поддържат с различни препарати. Освен емайлираната повърхност обаче се почистват основно и още няколко детайли. Смесителите за вана и изходът за оттичане заслужават специално внимание, тъй като точно там се появяват ръжда, мухъл и бактериални натрупвания.
  • Плотове, умивалници и мебели за баня – тези повърхности складират точно толкова голямо количество бактерии, както и мебелите в останалите помещения. Почистването им е от огромно значение и трябва да се извършва всяка седмица. Процедурата се извършва с мека гъба и подходящ за всеки материал препарат.
  • Душ кабина и душ батерия – присъствието на душ кабина налага редовното й двустранно измиване. Стъклената преграда, заедно с всички ъгли и съединителни ръбове трябва ежедневно да се почистват от сапунените пръски, за да не се допуснат наслоявания. Мухълът, варовикът и котленият камък изискват подходящи препарати, които изискват поне неколкочасов престой за ефективно въздействие. Душ батерията, смесителят и меките връзки “страдат” предимно от ръжда и натрупване на котлен камък. Борбата с оранжевите и кафяви налепи не е лека и далеч по-разумно решение е такива да не се допускат изобщо.
  • Завеси – понасят ежедневни пръски вода, сапун, шампоан. Появата на мухъл и плесени при занемаряване не е изненадваща, но е много лесно да се предотврати изобщо, чрез редовно изпиране
  • Огледала и украшения – огледалото може да е с винаги кристално ясна видимост, ако избърсвате водните капки след всяко къпане и го измивате редовно. Аналогична е и поддръжката на всички стъклени орнаменти, ако банята е декорирана с такива.
  • Подова и стенна облицовка – липсата на мухъл и плесени не изключват редовното почистване на плочките. Пръските от вода също изглеждат неприятно върху всяка светла облицовка, а фугите трупат огромно количество бактерии, ако не се поддържат редовно. Почистването с подходящ препарат винаги следва от подсушаване – мокрите повърхности са най-добрият приятел на плесените.

Чистата баня

Проблемите в банята са няколко, но доста неприятни: ръжда върху металните компоненти, котлен камък и мухъл. Борбата с тях изисква силни препарати и редовна поддръжка. Прилагането на определен метод на почистване също има значение за постигане на чисти блестящи повърхности. Измиването на металните части например винаги е последвано от подсушаване и полиране.

Специалистите в почистването предлагат препоръчавт използването на модерна парочистачка, която спестява поне час от времето за чистене на баня. Те ще ви посочат и мощни препарати против ръжда, корозия и котлен камък, ефективни дезинфектанти и домашни рецепти. Все пак, възползването от услугите им би било най-лесният и изгоден избор при поддръжка на санитарен възел.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone