mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Тайните за поддържане на вълшебната мекота на мокетите

Мокетът покрива подовата част на помещение от стена до стена. Предимството на забележителната визия и комфортната мекота обаче не са лишени от неудобства – особеностите при почистване. Неподвижността на мокетната настилка се превръща в препятствие, когато върху нея се появят издайнически следи от храна, напитка, стъпки на обувки, мастило, боя, грим и редица други цветни вещества. Факторът замърсяване се отразява видимо и върху светлите, и върху тъмните разцветки.

Затова материята и начинът на изработка на мокетът, са характеристики с особено значение за поддръжката му, и съответно – за интериорът. Качественото пране на мокети е професионален процес с редица изисквания от материята, дължината и начинът на вмъкване на нишката.

Почистването на естествена вълна

Мокетът се изработва от синтетични и натурални материи, както и от комбинации между двата типа тъкани. Фаворитът в класацията е естествената вълна, която е прекрасно съчетание от шумо- и термоизолатор с копринен допир, който ви приканва да стъпвате боси.

Независимо от технологията на изработка, гъстотата и дължината на нишките в мокета, вълната винаги е мека, еластична и устойчива. Оцветителите и маслените петна не попиват в текстурата й, покрита с плътен защитен слой. Прахта също се задържа по повърхностното покритие, така че не предизвиква поява и размножаване на микроорганизми, особено ако е с рязани влакна. Влагоабсорбацията обаче e в предизвикателство за домакинята – вълненият мокет “пречиства” въздухът от влага и миризми, но ги “складира“ в основата си, което повишава рискът от поява на мухъл.

Обезпрашаването е основната поддръжка за тази материя. Изпирането е нелек процес, тъй като мокрият мокет се превръща в основен концентратор на микозни микроорганизми. Затова и професионалното изпиране с екстракторна четкова прахосмукачка е правилната грижа за красивите влакна, а извличането на влагата – задължителен етап. И все пак – при наличие на петна от мухъл, белината трябва да се замести с друг подходящ дезинфектант.

Вълната, както и миксираните копринено-полиестерни мокети, изискват шампоани/препарати с неутрално pH и без съдържание на веществото протеазен. Отстраняването на петна трябва да се извършва без грубо търкане – освен че разпространява зацапването, то уврежда влакното. Почистването гореща пара и попиването (течност, мазно петно) е добър вариант. Комбинираната вълнено-полиамидна (полиамидът е синтетична вълна) тъкан е по-износоустойчива, но почистването й спазва същите принципи.

Мокетът с памук, коприна, бамбук и сезал

Общото между всички тези материи е, че влакната им са извлечени от растение, с изключение на коприната. По вид и свойства обаче те изобилстват с различия, първото сред които е текстурата и здравината й. Памукът и коприната са деликатни към кожата, но и като устойчивост към механична сила тъкани. Поради тази причина, в мокетните настилки те са съчетани със синтетичните полиестер, полипропилен, полиамид и др.

Слабо алкални препарати с мека консистенция са препоръчителни при изпиране на тези материи. Обезпрашаването е стандартен процес, който се извършва според дължината и свързването на нишките. Копринените влакна изискват по-нежна грижа – мокетите със сатенено гладка повърхност се третират със специален омекотител след изпиране, и задължително се подсушават. Услугата изисква повишени умения и техника, затова е и по-скъпа.

Памучната тъкан е влагоабсорбираща като вълнената, но за разлика от нея се зацапва лесно и има склонност към избледняване, затова и се избягва почистването й с белина. Тя е както част от влакната, така и от основата на мокетите. Четковата почистваща машина отново се препоръчва, както и всички подходящи препарати в търговската мрежа.

Бамбукът и сезалът са изключително устойчиви екологични материи, произведени от едноименните растения. Те са еластични, гъвкави и напълно натурални, а освен това отблъскват бактериите от текстурата си, така че гарантират чиста и здравословна атмосфера.

Кокосовите влакна се характеризират с подобни свойства. Всички тези тъкани се комбинират с вълна или синтетични нишки, което определя и накрайниците, използвани за обезпрашаването и изпирането им. От особено значение за прането обаче е конструкцията на мокетът (изработка и съединяване с основата) и дължината на нишките.

Почистване спрямо технология на изработка и основа

Мокетите се изработват чрез тъкане или т.нар. тъфтинг – вертикално позициониране на влакната към основата с помощта на игли. Значението на материята им при изпиране конкурира това на мокетната база.

Естествените тъкани задържат влага и неуловими прахови частици. Почистването им в дълбочина изисква впръскване на препарат до подложката, върху която са позиционирани влакната. Тя е с определящо значение за начинът на поддръжка и устойчивостта на този тип постелка. Материалът й обикновено е гума, латекс, текстил и пяна.

Често в основата се преплитат нишки с натурален произход като коноп, юта и памук. Намокрянето при такъв тип влакна ги деформира след изсъхване. Това определя като най-целесъобразно почистването с гореща пара и сухото пране при освежаване. Екстракцията на влагата е задължителна процедура, която почистващият екип извършва.

Технологията на изработка определя начинът на обезпрашаване. Мокетните настилки са с къса рязана, дълга нишка, бримчесто сплитане или комбинация от няколко техники. Влакната при тъфтинг мокетите са единично и двойно пресукани – по-сложното пресукване съответно увеличава плътността и устойчивостта на влакната.

Бримките са гладки, свързват се под основата и са най-толерантни към прахосмукачка, докато настилките с дълги нишки могат да се третират само със специален накрайник. Най-пухкавите сред тях обикновено са мокетени килими, чието почистване е улеснено, защото не се прикрепени към подовата настилка. Все пак – чистенето на петна или прах с голяма механична сила от тези настилки рискува отскубване на снопове влакна.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone