mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Чистене на матирани стъкла – качествена грижа за тези декоративни плоскости

Матираното стъкло е предпочитан декоративен акцент върху част или цяла повърхност на прозорец, витрина, стъклена врата или друг интериорен детайл. То обаче се среща често и при прозорци, външни фасади, балконски врати, остъкление и върху повечето паравани и душ кабини за баня.

Приложимостта им е определена от особената им структура, която се оказва не само естетически атрактивна, но и изключително функционална. В случай че се ориентирате към този тип повърхност в интериорните врати на дома, офиса, магазина, заведението ви или пък елемент от украсата в дома ви, е нужно да се запознаете и с правилното чистене на стъкла от този тип.

Матирането може да обхваща цялата стъклена плоскост, както и да присъства като единичен орнамент. Такъв тип стъкло върху врата, параван и прозорец ограничава видимостта през тях, без обаче да влияе на светлопропускливостта. Така пространството зад него остава напълно осветено, но дискретно прикрито от специалното покритие.

Матовият слой е цялостен или локално прекъснат от апликирани фигури, които представляват обикновен стъклен слой без мат. Висококласното матиране се извършва чрез химическа (ецване) или механична (пясъко струйна) обработка. Резултатите са непрозрачната стъклена плоскост в млечнобял нюанс, която придава особена атмосфера на всяко помещение. Лесно ли се цапа и как се поддържа?

Пръстови отпечатъци

Тази повърхност е гладка в едната си част и с грапава текстура от другата. Замърсяванията винаги се появяват от страната на по-грубото покритие, като следите им са ясно видими. Най-забележими са мазните белези и отпечатъци от пръсти. Докосването с пръсти е незабележимо при повечето повърхности, но матовите стъкла го запазват за дълго, отпечатано под формата на упорити мазни налепи.

Дори обикновените капки вода остават върху деликатната структура, изключително чувствителна към контакт с всякакви субстанции. Всички те придават захабен вид на иначе красивото матово стъкло. Отстраняването им е не толкова въпрос на функционалност (пропускането на светлина и цветът не се променят), а на естетика.

Микрофибър, велур и дестилирана вода

Мазните петна изобщо не се превръщат в такъв проблем, ако се отстраняват незабавно след появата им. За целта матираната текстура се преглежда и избърсва от вода и мазни следи почти ежедневно. Това се прави със суха кърпа от фин плат. Микрофибърната материя е най-подходяща – тя отстранява всякакъв тип петънца, следи и напрашавания без продължително търкане. Кадифеният велур също се адаптира добре към зърнестата повърхност и се препоръчва при почистване.

Матираната стъклена повърхност обикновено е покрито със специална паста – фиксатор. Тя “запечатва” химическото покритие, улеснява почистването му и ограничава уязвимостта му на маслени отпечатъци. Измиването на качествено обработено матирано стъкло не създава особени затруднения, но ако се извършва редовно.

Почистващите фирми и старите домакини познават благотворното влияние на дестилираната вода върху деликатни покрития. Тя е особено подходяща и за матовите стъклени плоскости, които измива добре, без да оставя неприятни следи върху тях. Важно условие е, че след намокряне те задължително се изсушават с кърпа.

За наслоено замърсяване и упорити петна

Млечнобелите матирани стъкла рядко разчитат на парочистачка/ стъклочистачка, особено ако са украсени с орнаментика. Препаратите с абразивни частици пък съсипват повърхността им. Затова оптималното средство за премахване на стари замърсявания са домашните препарати.

Когато избърсването не е прилагано ежедневно, се препоръчва смес от половин чаша спирт, 2 с.л. амоняк и ¼ ч.л. препарат за съдове – изпитан заместник на всеки обезмаслител. Настърганата креда, както и бял оцет, разтворени в малко количество вода, също спасяват красивите стъкла от упорити замърсители – това са два безценни домашни препарата. Не забравяйте – всяко навлажняване се подсушава идеално с мека суха кърпа, за предотвратяване отпечатването на петна от водата. То се избягва напълно при дестилирането й.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone