mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Защо почистването на прозорци отстранява огромен процент бактерии от помещенията

Меките подови настилки и тапицираните мебели се конкурират с прозорците и витрините относно количеството съхранени прахови частици, бактерии и дребни микроорганизми. Нередовното или некачествено почистване е причина за натрупаните замърсявания, а конструкцията на прозореца успява да ги прикрие доста умело, “съхранявайки“ опасни за здравето гъбички, мухъл и плесени.

Така че кристално ясните стъкла не са гаранция за отлична хигиена, особено ако отдавна не сте извършвали основно почистване на прозорци. А в случай, че всяко измиване на стъклопакета е придружено с обработка на останалите му компоненти, сте си създали изключително полезен навик, който със сигурност ще спести доста усилия при поддръжката на прозорците. Правилното измиване включва:

  • Дограмата – почистването й представлява двустранно обезпрашаване с третиране на петна от замърсяване, мухъл и плесени. Обхваща ръбовете на касата, вентилационните отвори, гумените уплътнения, заедно с всички ръбове и дръжки.
  • Мрежите против комари – комарниците се свалят и се изпират обстойно с прах за пране или дезинфектиращ препарат. Най-вероятно върху тях се намира значителен процент микроорганизми, дребни насекоми и прах, които замърсяват атмосферата в помещението.
  • Перваз – най-удобната повърхност за праховите частици, первазът трябва да е първата обработена зона след измиването на стъклата.
  • Завеси и щори – замърсяванията върху тях се виждат с просто око, така че те няма как да се превърнат в скрит източник на бактерии и занемаряването не може да бъде оправдано. Запрашаването и в двата варианта е значително. Препоръчителното изпиране е веднъж месечно и е по-трудоемко при щорите, отколкото при завесите,които се центрофугират.
  • Климатици – непочистеният климатик може да бъде основна причина за замърсеният въздух и появата на мухъл. Този компонент се обработва през по-продължителен период, освен ако не се наблюдава наслоено замърсяване – тогава измиването му е спешен случай. При нормално състояние процедурата представлява обезпрашаване, измиване на филтрите и външната повърхност веднъж на няколко месеца. За целта се препоръчва антибактериален препарат с дезинфектиращи свойства. Някои от известните производители добавят и ароматизиращ ефект, който осигурява по-свежа и приятна атмосфера в помещението.

Видовете дограма и опасността от мухъл

Дървото е изключително предпочитан материал за дограма, тъй като не е склонен към образуване на конденз, а появата на мухъл е почти невъзможна. Този материал трябва да се предпазва от влага, редовната му обработка с препарат е абсолютно задължителна за приятната обстановка.Дървената дограма се среща в два варианта.

Нелакираното дърво е пореста повърхност, в която праховите частици проникват в дълбочина. Почистването представлява обезпрашаване с мека кърпа или четка, подходящ препарат и полиране с масло за дърво (лененото масло е най-подходящо). Лакираната (и боядисана) дограма се обработва с продукт без съдържание на силни киселини, които увреждат покритието.

PVC материалът е с отлични шумо- и топлоизолиращи свойства, но е податлив на драскотини. Фините линии лесно увеличават размерите си и биха могли да станат “склад” за бактерии. Обезпрашаването с мека кърпа трябва да е последвано от неабразивен препарат за бял / цветен профил – актуалните сред тези разтвори прикриват и леки драскотини върху дограмата.

С висока степен на устойчивост и отлични шумо- и топлоизолиращи свойства, алуминиевата дограма също се нуждае от мека кърпа, препарат с неабразивни частици (за бял или цветен профил) и специално внимание за гумените уплътнения, които събират доста замърсявания.

Компетентната фирма Рефлекс М

Професионалната фирма за миене на прозорци замества микрофибърната (памучна) кърпа с вакуума стъклочистачка или парочистачка. Тези съвременни уреди достигат до труднодостъпните зони от стъклопакета, отстраняват упорити петна и мухъл и оставят идеално хигиенизирана повърхност.

Всеки тип дограма се почиства с различни методи, препарати и уреди. Фирма “Рефлекс М” може да ви запознае с подходящите препарати и почистваща техника, а защо не директно да се погрижи за обработката й вместо вас. Екипът й е специализиран и в перфектната поддръжка на външни стъклени фасади.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone