mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

4 природни продукти за качествено почистване на жилища

Химичните елементи движат света в буквалният смисъл. Освен основен двигател на атмосферни и климатични промени, те изпълняват изключително значима роля и в човешкият бит. Голям брой ежедневните дейности протичат чрез пряк или косвен контакт с представителите на периодичната система, и по-точно – с различните съединения между тях.

Химическото присъствие в почистване на жилища и обществени сгради е добре известен факт. Препаратите в търговската мрежа са продукт на базата на едно или няколко химични вещества, свързани в определена последователност – молекулна формула. Степента на концентрация на оксиди, киселини и соли определя и активността им за отстраняване на замърсявания.

Мощно въздействащите формули обаче имат основен недостатък: отделят отровни вещества. Минималното ограничаване на такива изпарения в ежедневно обитавани помещения е основен стремеж при хигиенизация. Кои са по-малко вредните алтернативи на почистващи формули, които дезинфектират и почистват добре, без да оказват вредно влияние върху дихателните органи?

1. Вода (H2O)

Водата – жизненоважната напитка и основно вещество при почистване, е използвана при обработка на повърхности в няколко агрегатни състояния (газ, пара). Парочистачката и филтърните прахосмукачки дължат ефективността си наполовина на влиянието на водната струя. И въпреки че тя не съдържа токсини, някои специфични материали (матирано стъкло, декоративни апликации и др.) се почистват единствено дестилирана вода – филтриран продукт, притежаващ изключително мека химична формула с неутрална киселинност (pH7).

2. Киселини

Киселините образуват оксиди при взаимодействие с редица вещества. Процесът, известен като окисление, разгражда устойчиви молекулни съединения на химични елементи, включително устойчиви соли.Киселината е субстанция срещу индустриални и органични замърсители. Тя е прекрасен обезмаслител и избелващо средство.

Мастните, прахови, бактериални и органични натрупвания нямат шанс срещу мощната й формула, която се използва при висока степен на наслоена мръсотия. Проблемът с тези вещества е, че концентрирана субстанция със силно въздействие разрушава материалът на пвоърхностите, които почиства.

Основен показател за определяне на киселинността (степента на концентрация на водородни йони) е pH. Силните киселини разяждат повърхностите или избелват цветовете им, освен това те често са токсични при контакт с кожа или лигавици, затова прилагането им изисква последващо измиване. Деликатните тъкани и облицовки от естествени материали, се почистват с разтвори с разредена киселина. В натурална, но силно концентрирана форма, киселините се откриват в цитрусови плодове и особено незрели лимони (C6H8O7), бял и ябълков оцет (разтвор на CH3COOH), чай и плодови екстракти (C6H12O7).

3. Алкали

Алкални са продуктите, използвани за отстраняване на устойчиви мастни съединения, пигментация и болестотворни бактерии. Високото съдържание на pH е отличителният им белег, а унищожаването на микробни агенти и обезмирисяване на повърхности е тяхно основно предимство. И тъй като дезинфекцията е смисълът на хигиенизацията, химични вещества са част от всички препарати за бързо и интензивно премахване на замърсявания. Тези препарати са част от т.нар. “тежка артилерия“ в почистването. Без присъствието й, разграждането на стари и устойчиви замърсявания, както и строителни и залепващи смеси, би било невъзможно.

Съединения с много високо pH се откриват в шкафът с домакински потреби като продукти с абразивна и течна форма. Сода бикарбонат (NaHCO3), готварска сол (NaCl), сода каустик (NaOH), белина (NaClO) и амоняк (NH3) са основните агенти, гарантиращи идеално почистване и дезинфекция от всякакъв тип замърсявания.

Тези вещества обаче дразнят и увреждат повърхностният епител на кожата и лигавиците, което е нормално предвид фактът, че съставките им разграждат много по-устойчиви соли и оцветяват/обезцветяват метални сплави. Към тяхната категория спада и най-популярното измиващо средство – сапунът.

4. Сапуни

Сапунът е изделие от растителни и животински масла, с добавена натриева или калиева основа. Натриевата основа е основният почистващ агент, чието присъствие в прекалено концентрирана форма изсушава и дори разрушава повърхностен слой на текстура. Сапуните съдържат процент глицерин – мастно съединение с омекотяващ и овлажняващ ефект. В почистващата сфера висока популярност имат течните сапуни и препарати, повечето от които не само измиват, но подхранват и полират повърхности, съхранявайки текстурата им.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone