mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

3 ефективни средства за почистване на ламинат след ремонт

Ламинираният паркет, наричан още ламинат, е висококачествена имитация на естествена настилка с различна плътност на покритието (измерена в милиметри) и клас на износоустойчивост. Направен е от няколко слоя материал с различен произход, сред които се отличават пласт насмолени дървесни частици, влагоустойчив пласт, плоскост (обикновено целулозна хартия) с цвят и десен на масивна дървесина, и повърхностен защитен слой, който бива меламин, парафин, колофон, алуминиев оксид, както и смоли. Най-актуалните му разновидности се отличават и с отделен, шумоизолационен слой.

Покритието може да бъде лъскав гланц, матова или релефна текстура с непрекъсната повърхност, или покритие с фаски (тесни скосени фуги), пресъздаващо изключително точно паркет от естествена дървесина.Отделните класификации посочват степента на натоварване и контакт с абразивни или остри повърхности, които материалът понася без поражения за текстурата си. Най-високият клас на абразивност е АC5, докато износоустойчивостта се обозначава с двуцифрено число. Уязвимостта от петна и влага също се класифицира чрез измерване, а цялостната пригодност и безопасност на настилката се определя чрез критериите на специален стандарт.

Правилното почистване на ламинат след ремонт е сложна процедура. Дори и ламинатът с най-висок клас на износо- и абразивоустойчивост е далеч от здравината на масивната дървесина, а засъхналите петна от строителни смеси, лепила, латекс, боя и други строителни консумативи, се отстраняват бавно и трудно. Надраскването и увреждането на повърхностният защитен слой се избягват, като усиленото търкане, дори и с мек плат, се изключи. То се замества от роторни измиващи машини. От друга страна, контактът с влага също трябва да се ограничи до минимум. За целта, измиването с воден разтвор, както и парочистачката, получават етикет “Забранено“. Възможно ли е обаче напълно отстраняване на упорити петна без машинна обработка?

Влагата, проникнала между ламинираните плоскости, е в състояние да ги деформира, но как по друг начин се третират здраво залепнали строителни материали? На първо място, разтъркването надрасква повърхностното покритие – изсъхналите строителни разтвори, лепила и оцветители, се превръщат във втвърдено сухо наслояване. Премахването му е многоетапен процес, състоящ се от размекване, разтваряне и отстраняване на наслояването. Какви методи за ръчно отстраняване познаваме?

Дестилиран или разреден оцет за вар, цимент и бетон

Оцетната, както и лимонената, и солна киселина са прекалено агресивен продукт за ламиниран паркет. В разтворен и дестилиран вариант обаче, оцетът е прекрасно средство за постепенно отделяне на упоритите налепи. Отлепващите му свойства са активни към всеки строителен материал.

Всякакъв вид оцет, разтворен в определено количество вода и впръскан върху проблемните участъци, премахва петната в рамките на минути. Важно условие е подсушаването след изчистване на петното – никакви влажни петна не бива да се задържат върху ламинатът. За изключително упорити петна, разтворът се приготвя с повече количество оцет.

Соден разтвор за леки бои и лакове

Фиксиращите си свойства оцветителите за настилки проявяват в зависимост от видът на т.нар. “свързващо вещество“ във формулата си. То определя интензивността и устойчивостта, с която пигментните съставки ще се проявят и задържат върху повърхността на дадена настилка. Латексовите, алкидни бои и нитроцелулозният лак са сред продуктите с най-устойчив цветен филм. Попаднали случайно върху ламиниран паркет, те залепват здраво за повърхностният слой и понеже са почти неуязвими на влага и механична сила, отделянето им се превръща в истинско предизвикателство.

Соденият разтвор с вода въздейства почти чудотворно на засъхналите бои и части от мазилки, с минерална и вододисперсионна основа. Абразивната текстура на натриевият бикарбонат не крие опасност за ламинатът, когато пастата се нанесе върху съответният участък, и се остави да разтвори и извлече оцветителят за определен период. Силният характерен мирис също се абсорбира от готварският продукт. След това, участъкът се попива леко с мека микрофибърна кърпа или моп. Търкането е противопоказно за специфичната текстура на паркета.

Ацетон за силно фиксиращи бои, грундове, мазилки

Ацетонът е “тежката артилерия“ на почистващите продукти за ламинат. Прилага се, когато природните продукти са безсилни пред дълбокопроникващата фиксираща смес в оцветител. Няколко капки върху мек плат се справят с агресивни и здраво залепнали смеси.

Изтриването на втвърден слой боя, латекс, грунд или лепило трябва да се случи съвсем леко, а по-сигурен начин за съхраняване на паркетното покритие е директното покриване на петното с разтворителят. След видимото му размиване, то се попива с фина тъкан.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone