mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

3 често срещани грешки при почистване на мека мебел в домашни условия

Едва ли има прилежна домакиня, която да не е опитвала да направи основно почистване на мека мебел в домашни условия. Задачата всъщност е доста по-сложна, отколкото изглежда на теория, а времето, което отнема подобна процедура – повече, отколкото бихме отделили, ако знаехме предварително какво ни чака.

Грешките, допускани от непрофесионалистите при пране и сухо почистване на мека мебел не са никак малко. Някои от тях са следствие от липса на познания, а други от бързане или немърливост. Резултатите от тях варират от лош външен вид на дамаските до фаталното им повреждане. Настоящата статия цели да ви предпази от погрешни действия, за да удължите живота на любимите си мебели, радвайки се на идеалната им чистота.

Грешка №1: липса на план за действие

Всяка по-важна операция е добре да бъде планирана. Това означава не само да се набележи ден и час, но и да се изготви план на хигиенизацията, който да се следва стриктно. За целта е нужно да се направи анализ на ситуацията, тоест да се потърсят отговорите на няколко важни въпроса, а именно:

  • Защо се налага да почистим дивана?
  • С какви видове замърсители си имаме работа?
  • С какви средства за почистване разполагаме?
  • Какъв метод и средство на обработка търпи дамаската?
  • Колко време можем да отделим за процедурата?

Планът за действие гарантира успех на операцията по почистване на меката мебел в домашни условия и с домакински средства. Знаейки вида на замърсяванията, ще можем да изберем подходящите средства за тяхното отстраняване. Знайте, че универсалните препарати за мебели и килими не премахват упорити петна от мазнини, кафе, червено вино и горски плодове.

Грешка №2: забравихме да изтупаме покритията

Прахта е невидим враг, когато става въпрос за дивани, кресла и фотьойли. Тя не остава на повърхността както при твърдите мебели, а се пропива в текстилните тапицерии, така че когато седнем, се вдига облак прах. Обезпрашаването следва да се направи с изтупване, а при невъзможност меките части да се отстраняват – с мощна прахосмукачка.

Няма смисъл да започнем да мокрим и четкаме седалките и облегалките преди да сме ги обезпрашили качествено. Така само ще помогнем на прахта да се превърне в гъста и плътна маса, която не може да бъде премахната с домашните уреди и методи на действие. Независимо дали предприемаме чистене на мека мебел заради само едно петно, дамаската трябва първо да се почисти от прах.

Грешка №3: действаме твърде агресивно

Покритията на не един и два дивана са били фатално повредени, заради твърде грубото действие от страна на домакините. Използването на почистващо средство трябва да е съобразено с вида на материята, от която е направена дамаската. Кожените тапицерии, както и мъхестите от кадифе не бива да се третират с химически средства, които не са специално предназначени за целта.

Използването на четки с прекомерно твърд косъм също е опасно, защото изтънява тъканите, и ако не веднага, то много скоро ще забележим изтънели участъци, които бързо ще се трансформират в дупки. Пластмасовите четки не са подходящо решение за мебелните дамаски. Това, което можете да използвате в домашни условия е мека микрофибърна кърпа или четка от естествен животински косъм. Четкането трябва да става с премерени, широки кръгообразни движения.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone