mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Важни детайли при почистване на дървени мебели

Дървесината с топлият й автентичен уют е предпочитан избор за мебели от всички почитатели на класическия стил. Освен луксозен естествен масив, мебелите на пазара се изработват от ПДЧ и MDF плоскости, чиито състав изисква различни методи на поддръжка. Освен материала, друг съществен и дори по-важен фактор за почистване на дървени мебели е повърхността им -матирана или гланцирана и цветът й. Светлото дърво винаги е по-податливо на зацапване и се почиства с различни методи от по-тъмната дървесина.

Нелакирано и лакирано дърво

Отстраняването на натрупаната прах е първата стъпка при поддръжката на всяка мебел, но при дървеният материал тя е основна процедура. Нелакираната повърхност се преминава със суха кърпа от мека и деликатна материя (памук, микрофибър). Мебелите от естествен масив пък се обезрашават само по посока на дървесните жилки, за “отпушване” на всяка от фините им пори. Натуралната дървесина допуска и обработка с влажна мека кърпа, която премахва леки ежедневни замърсявания.

Препаратите за матово дърво без лак (байц) представляват кремообразна нежна емулсия, която почиства, полира и създава плътен защитен слой. Нелакираните повърхности също се полират и хигиенистите от професионална фирма за почистване на дървени мебели могат да ви запознаят с най-подходящите марки полиращи масла, пасти, спрейове и вакси за матово дърво.

При чистене на дърво с байцвано или лаково покритие (или комбинация между двете) прахът се обира с мека суха кърпа – тези повърхности не са добре настроени към водата. Блясъкът от полировката на лака може да се увреди и от силни ултравиолетови лъчи, отоплителни уреди и някои химични съединения. Специалните препарати за лакирано и боядисано дърво се втриват в участъците със сух плат (препоръчва се микрофибър), а чистата повърхност се подсушава и полира с парче вълнен плат (кожа).

Правилното почистване на обзавеждането зависи от повърхността му, но и от вида и твърдостта на дървесината. За отделните видове естествен дървен масив (чам, дъб, бук, ясен, орех, череша, махагон) съществуват различни похвати за премахване на петна и подхранване.

Надраскване и наслоено замърсяване

Въпреки че съвременните препарати заличават леките драскотини върху дървото и създават защита срещу поява на нови, дървените мебели периодично се сдобиват и с по-дълбоки пукнатини. Относно премахването им се срещат изключително разнообразни съвети. За най-ефективни средства са признати пчелният восък, белият вазелин (за бели цветове) и пастата от ядки, последвани от полиране с парче плат.

Възстановяването на дървени мебели със силно замърсена повърхност е патент на престижни почистващи фирми като “Рефлекс М“, която има богат опит в чистене на дървени масиви от всякакъв тип. Професионалните хигиенисти ще отстранят натрупаните прахови частици и упоритите с достатъчно мощен, но нежен към повърхностите неабразивен препарат. След няколко процедури порите на дървесината ще бъдат напълно освободени от замърсявания.

Екипът обаче няма да приключи процедурата след постигане на безукорно чисти мебели. Крайният етап е полиране на дървото до блясък, въпреки омекотеният почистващ разтвор със сатенен финиш. Професионалистите ще ви покажат най-добрите почистващи средства, балсами, масла и вакси за всеки тип дървесина. От почистващата фирма можете да научите и няколко полезни трика против драскотини и олющване.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone