mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на естествен мрамор

Мраморната облицовка, плот, стъпала или декоративен детайл от естественият материал, е изключително естетично дизайнерско решение. Затова качествената поддръжка и почистване на мрамор са от особено значение. Те не се извършват по стандартните методи, изискват определени познания и специален препарат, изцяло съобразен със структурата на камъка.

Естественият мрамор е скала от калцит и/или доломит, заедно с различни примеси. Той е изключително устойчив на механични удари, но порьозен материал с едрозърнеста структура, микро пукнатини и жилки. Това означава, че зацапването, оцветяването и проникването на вода са негови постоянни спътници. Освен че е податлив на замърсявания, мраморът е и доста капризен за почистване камък.

Запечатка и почистване

Първото улесняващо условие за качествено почистване е обработка с цел по-трудно замърсяване. Процедурата се нарича “запечатване“ или “импрегниране“, и се прилага при порьозните камъни с естествен произход. Поставяне на слой препарат запълва порите и капилярите на мрамора, правейки го напълно устойчив срещу проникване на водни и маслени консистенции, като същевременно съхранява дишащата структура на материала.

Импрегниращите препарати са най-важният процес при поддръжката на този тип камък, заедно с полирането. Поставянето на импрегнатор гарантира дълготрайна експлоатация и единствената необходима поддръжка остава стандартното рутинно измиване. Запечатката предпазва камъка от вода и петна, но и от въздействието на силни UV лъчи, и неволно попаднали химични съединения. Освен това, тя придава по-наситен цвят и бляскав огледален гланц.

Като цяло, премахването на петна от този материал е добре да се случва почти незабавно след появата им. Дълготрайният престой би ги превърнал в упорити петна, което автоматично означава и по-голям риск от износване. Рутинното почистване става само с хладка вода и мека кърпа. За премахване на петна се добавя и препарат, съвместим със зърнестата структура.

Ефективните разтвори трябва да се справят дори и дълбоко проникнали в камъка петна, които са причинили леки оцветявания. И все пак, покриването с предпазни подложки на най-изложените на замърсяване области е част от поддръжката на тази разновидност естествени камъни.

Киселинните и силно агресивни разтвори със съдържание на оцет, амоняк, хлор или белина са силно непрепоръчителни при чистене на мраморни елементи. Те със сигурност ще окажат разяждащо влияние както на повърхностната текстура, така и в дълбочина.

Драскотини и полиране

Надраскването е вторият основен проблем при мраморната текстура, освен порьозността. Драскотините се появяват сравнително лесно, затова и материалът рядко е предпочитан за подови настилки, въпреки стилният им вид и красота. Плотовете се предпазват със специални поставки, тъй като и най-леката консистенция се отбелязва като оцветено петно върху материала. Драскотините изникват също толкова лесно – въпреки здравината и якостта на мрамора, присъствието им при незапечатана повърхност е много често явление.

Полиращият препарат е следващият най-важен разтвор след импрегнатора, който ще трябва да закупите задължително. Полировката също се захабява лесно, така че честото й възстановяване ще бъде периодична процедура. Гланцовият ефект може да е резултат не само от препарат, а и от обработка с абразивни материали, включително прахови диамантени абразиви. Шлайфането е по-груб възстановителен процес, от който обработената и запечатана повърхност рядко се нуждае.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone