mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на диван с домашни средства

Диваните са любимата ни мебел. Те ни позволяват да се отпуснем след тежък работен ден и да помързелуваме през уикенда, гледайки любимите си тв предавания. Интензивната им употреба от цялото семейство (и домашните любимци) обаче ни изправя в даден момент пред мисията, наречена почистване на диван.

Освен ако не става въпрос за тежко и дълбоко замърсяване на меката мебел, бихте могли бързо, лесно и изцяло с домашни средства да почистите любимия диван до пълен блясък. В настоящия материал ще ви покажем как да го направите в няколко прости стъпки:

Обезпрашаване с прахосмукачка

Прахосмукачката е първият инструмент, който трябва да влезе в употреба при почистване на замърсен диван, при това не е нужно тя да разполага с перяща функция. С нея се изсмукват прахът, полепнал по дамаските и най-вече животинските косми, каквито домашните любимци винаги оставят.

Използвайте най-силната степен на засмукване и не забравяйте да почистите трохите и другите по-груби отпадъци, които винаги се натрупват под седалката и облегалката и при подлакътните облегалки.

Изпиране на свалящите се калъфки

Диван със сваляща се дамаска е истински подарък за домакините, тъй като позволява идеално изпиране в домашната пералня. Така ви остава единствено да обработите локално неподвижната тапицерия – гръб, подлакътници, фронтална облицовка.

Машинното изпиране на калъфките трябва да бъде съобразено с вида на материята. Рутинното почистване на дивана не бива да доведе до нужда от претапициране на любимата мебел. Ако не сте сигурни коя програма да използвате, изберете според степента на замърсяване, като температурата на водата не надвишава 40-50 градуса.

Обработка на дървените и метални компоненти

Това е възможно най-лесната част при любителско домашно почистване на диваните, тъй като вероятността да сгрешите е минимална. Дървените и металните части можете да чистите с хладка вода и препарат за съдове. Добавянето на лимонов сок в разтвора ще помогне за отстраняването на мазни петна.

Добра идея е също почистването на дървото със суха текстилна материя и подходящ мебелочистител. Така едновременно ще премахнете праха и ще полирате дървото. Металните орнаменти е добре да се полират с паста, каквато ще намерите в магазините за домашни принадлежности.

Премахване на петната

Според повечето домакини, да знаеш как да почистиш дивана означава да знаеш как да премахваш петна от дамаската. За целта е възможно да си послужите с готови препарати за петна, каквито се предлагат в болшинството магазини. Удачни са и домашни средства, в случай че не сте почитатели на силните химикали. И в двата случая трябва да се съобразите с материята на дамаската, за да не повредите тъканите и да причините избеляване на цветовете.

Ако решите да заложите на екологичните средства за почистване на осеяния с петна диван, ето домашните препарати, с които можете да третирате различните видове дамаски:

  • За текстилни материи: Смесете ¼ чаша оцет с ¾ чаши топла вода и лъжица препарат за съдове. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и напръскайте петното от не съвсем близко разстояние. Разтъркайте участъка с мек парцал, докато петното изчезне. Използвайте мокра кърпа за премахване на сапуна и суха за подсушаване.
  • За кожени тапицерии: Смесете 50 мл зехтин с ¼ чаша оцет. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и опръскайте цялата повърхност. Третирайте с мека суха кърпа. Така едновременно ще почистите и полирате кожената дамаска.
  • За синтетични материи: Смесете ½ чаша оцет с една чаша топла вода и половин супена лъжица течен препарат за съдове. Изсипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте петната директно. Търкайте сместа с мека кърпа, докато петната се разтворят и изчезнат.

Подсушаване

Подсушаването е задължителен етап в непрофесионалното почистване на диваните с домашни средства. Все пак ще искате да използвате любимата си мебел възможно най-скоро. За целта е важно да отнемете излишната влага с помощта на мека суха кърпа с добри абсорбиращи свойства.

Ако дамаската е все още леко влажна, можете да използвате вентилатор или електрическа духалка за ускоряване на изсъхването. Имайте предвид, че прекомерната влага, образувана чрез мокрото почистване може да причини поява на мухъл във вътрешността на дивана.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone