mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на диван с домашни средства

Диваните са любимата ни мебел. Те ни позволяват да се отпуснем след тежък работен ден, да релаксираме през уикенда, наслаждавайки се на любимите си тв предавания или книга. Интензивната им употреба от цялото семейство (и домашните любимци) обаче ни изправя в даден момент пред мисията да се погрижим за тяхното състояние.

Ако не става въпрос за тежко и дълбоко замърсяване на меката мебел, бихте могли бързо, лесно и изцяло с домашни средства да почистите любимия диван до пълен блясък.

В настоящия материал ще ви покажем как да го направите в няколко прости стъпки:

Обезпрашаване с прахосмукачка

Прахосмукачката е първият инструмент, който трябва да влезе в употреба при почистване на замърсен диван, при това не е нужно тя да разполага с перяща функция. С нея се изсмукват прахът, полепнал по дамаските и най-вече животинските косми, каквито домашните любимци винаги оставят.

Използвайте най-силната степен на засмукване и не забравяйте да почистите трохите и другите груби отпадъци, които винаги се натрупват под седалката, облегалката и при подлакътните облегалки.

Изпиране на свалящите се калъфки

Диван със сваляща се дамаска е истински подарък за домакините, тъй като позволява идеално изпиране в домашната пералня. Така ви остава единствено да обработите локално неподвижната тапицерия – гръб, подлакътници, фронтална облицовка.

Машинното изпиране на калъфките трябва да бъде съобразено с вида на материята. Рутинното почистване на дивана не бива да доведе до нужда от претапициране на любимата мебел. Ако не сте сигурни коя програма да използвате, изберете според степента на замърсяване, като температурата на водата не надвишава 40-50 градуса.

Обработка на дървените и метални компоненти

Това е възможно най-лесната част при любителско домашно почистване на дивани, тъй като вероятността да сгрешите е минимална. Дървените и металните части можете да чистите с хладка вода и препарат за съдове. Добавянето на лимонов сок в разтвора ще помогне за отстраняването на мазни петна.

Добра идея е също почистването на дървото със суха текстилна материя и подходящ мебелочистител. Така едновременно ще премахнете праха и ще полирате дървото. Металните орнаменти е добре да се полират с паста, каквато ще намерите в магазините за домашни принадлежности.

Премахване на петната

Според повечето домакини, да знаеш как да почистиш дивана означава да знаеш как да премахваш петна от дамаската. За целта е възможно да си послужите с готови препарати за петна, каквито се предлагат в болшинството магазини. Удачни са и домашните средства, в случай че не сте почитатели на силните химикали. И в двата случая трябва да се съобразите с материята на дамаската, за да не повредите тъканите и да причините избеляване на цветовете.

Ако решите да заложите на екологичните варианти за почистване на осеяния с петна диван, ето препаратите, с които можете да третирате различните видове дамаски:

  • За текстилни материи: Смесете ¼ чаша оцет с ¾ чаши топла вода и лъжица препарат за съдове. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и напръскайте петното от не съвсем близко разстояние. Разтъркайте участъка с мек парцал, докато петното изчезне. Използвайте мокра кърпа за премахване на сапуна и суха за подсушаване.
  • За кожени тапицерии: Смесете 50 мл зехтин с ¼ чаша оцет. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и опръскайте цялата повърхност. Третирайте с мека суха кърпа. Така едновременно ще почистите и полирате кожената дамаска.
  • За синтетични материи: Смесете ½ чаша оцет с една чаша топла вода и половин супена лъжица течен препарат за съдове. Изсипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте петната директно. Търкайте сместа с мека кърпа, докато петната се разтворят и изчезнат.

Подсушаване

Подсушаването е задължителен етап в непрофесионалното почистване на диваните с домашни средства. Все пак ще искате да използвате любимата си мебел възможно най-скоро. За целта е важно да отнемете излишната влага с помощта на мека суха кърпа с добри абсорбиращи свойства.

Ако дамаската е все още леко влажна, можете да използвате вентилатор или електрическа духалка за ускоряване на изсъхването. Имайте предвид, че прекомерната влага, образувана чрез мокрото почистване, може да причини поява на мухъл във вътрешността на дивана.

Старателна грижа за естествените материали

Привържениците на мебелите и дивани от естествена кожа, трябва да познават спецификата на този високо ценен материал, за да я съхраняват и поддържат правилно. Ще внесем малко повече яснота по темата, защото текстурата на кожата е деликатна и се уврежда доста по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед.

За дълготрайната й и атрактивна визия правилното почистване е съществен фактор. Само така тя може да продължи да изпълнява елегантната си функция, за която сме я избрали в дома си.

Прекаленото изсушаване може да бъде пагубно за кожата, тъй като тя се отличава със силна влагоабсорбираща способност. Голямото количество влага обаче може да доведе до обратния ефект – създаване на условия за развитие на мухъл и плесени.

Решението е в баланса – влажността на въздуха трябва да е не повече от 30-70 %, а температурата максимум до 25 градуса по Целзий. До кожената мека мебел е нежелателно да се намират отоплителни уреди или да идва нагряване от интензивни слънчеви лъчи. Крайният ефект от подобно въздействие ще бъде трошливост, пожълтяване на цвета, ако е светъл или избледняване, ако е тъмен.

Натуралната кожа с едрозърнеста пореста повърхност е склонна към повреда повече, отколкото тази, която притежава гланцов отблясък. Причината е, че тя попива повече субстанции – от течности до прах.

Ежедневната грижа трябва да включва именно обезпрашаване, защото натрупаният прах в порите се превръща в твърд слой, който уврежда материята. Почистването на праха става ръчно, с мека кърпа, като е препоръчително тя да е от микрофибър.

Ако трябва да се преборите с мокро петно, може да го попиете с плат от деликатен текстил. При налични оцветявания използвайте домашен препарат от оцетна и лимонена киселина или мек алкохол, смесен със сол или сода бикарбонат. Употребата на готови препарати от магазина трябва да е предпазливо, след като сте се уверили, че те нямат прекалено агресивно въздействие.

Накрая е ред на овлажняването, което всъщност се прави няколко пъти годишно. Кожената дамаска се повлиява благотворно от продукти с пчелен восък, масло от растения и глицерин. Тънък слой от маслото се нанася отгоре и след няколко часа се попива внимателно.

Почистване с парочистачка

При освежаване на тапицирана мебел една от най-търсените услуги от фирмите за професионално почистване е третиране с парочистачка. Вкъщи също може да го приложите, ако разполагате с подходящ уред за целта.

Горещата пара, която излиза под високо налягане, е мощно средство не само срещу прах и петна, но и срещу различни микроорганизми. Постига се комбиниран ефект: обезпрашаване, изпиране и дезинфекция. Резултатът е идеално чиста тъкан, с приятен аромат, при това без употребата на силно концентрирани алкални препарати, отделящи токсични изпарения.

Парочистачките са символ на екологично почистване, а те разрешават и проблема с остатъчната влага върху тъканите след пране. Ако не се осигури качествено подсушаване, се създава риск от развитие на мухъл и плесени. Чрез своята струя с около 6 % концентрация на вода, парочистачката гарантира бързо изсъхване на настилките след третиране.

Прахът, мазнините и оцветяванията се разграждат за минути, а нишките на плата не са подложени на опасност от увреждане. Кожените тапицерии също могат да бъдат обработвани с горещата въздушна струя.

Чрез дезинфектирането на меката мебел, вие на практика пречиствате и самия въздух в помещенията. Тапицерията е склонна към събиране на сериозен процент прах, който се натрупва задълго и насища въздуха в интериора с прахови частици, а те създават среда за възникване на микроорганизми.

Повечето парочистачки са снабдени с няколко  накрайника, пригодени за твърди, меки настилки и стъкла. Ето защо е несравнимо удобство да притежавате такъв уред в домашната си колекция. Ако не разполагате с място за прибирането му, или просто не обичате да трупате вещи, бъдете сигурни, че той е част от оборудването на всяка почистваща фирма и може да се възползвате от възможността да ги наемете за извършване на този вид услуга.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone