mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на естествен мрамор и имитациите му

Повърхностите от естествен мрамор са грапави заради зърнестата си структура. Красивите жили (дамари) са другата им характерна черта, но широките пори и капиляри на повърхността над тях провокират изключително лесно абсорбиране на течности, които могат да увредят камъка, и да го оцветят трайно. Оцветяването се случва лесно и при непочистени петна от ярко пигментирани храни и напитки.

Освен силно абсорбционен, естествената суровина е и мек камък с висока склонност към деформации – вдлъбнатини, надрасквания и охлузвания. Заради това повърхността му трябва се импрегнира и полира. Много потребители обаче се ориентират и към изкуствени мраморни плочи за интериор и екстериор. Те са композитни материали от калциев карбонат, гипс, кварц или мраморно брашно, слепени чрез полиестерна смола. Кои са особеностите в качественото почистване на двата типа мраморни повърхности?

Чистене на изкуствен мрамор

Въпреки гладката си полирана повърхност със запечатани пори, устойчива на киселинни разтвори и течности, изкуственият камък също трябва бързо да се избавя от петната, попаднали върху него. Добрата новина е, че те няма да образуват упорити оцветявания във вътрешността на плочата, както и че камъкът не се урежда от влага.

Изкуственият материал дължи непропускливите си свойства на повърхностната полировка. Този външен слой позволява почистване с агресивни химични препарати, съдържащи киселини, както и с някои домашни рецепти, недопустими при естественият камък от този тип – оцет, лимонена и фруктова киселина. Все пак, необходимо е внимателното им прилагане само върху най-упоритите петна, и то с нанасяне чрез меки неабразивни материи.

Естествен камък – петна и полиране

Естественият материал изисква малко по-различен тип почистване. Импрегнираното покритие не предпазва самият камък от агресивни препарати, които предизвикват напукване, нацепване и директно разронване. Затова редовното измиване е с вода и мек сапун, или препарат с неутрален pH 7, нанесен с мека микрофибърна кърпа или парче кожа. Тези тъкани осигуряват и лека полиращ завършек в края.

Полировката е от първостепенно значение при натуралният материал, и то не само заради визията, а основно заради големите пори и каверни, уплътнени при техническият материал. Тя е със статут на периодично извършвана отделна процедура, а почти всеки фирмен препарат за мрамор е с полиращ и импрегниращ ефект.

Професионалното почистване

Самостоятелната поддръжка на този красив материал е възможна, но в никакъв случай не се отличава със същият ефект, както процедурата от професионална почистваща фирма. Обучените хигиенисти не само почистват, но и възстановяват повърхностната структура. Те боравят с машини и препарати, които в съвсем кратък срок преобразяват огромни по площ пространства.

Фирма Рефлекс М разполага с най-модерните почистващи разтвори, прилагани с помощта на машини със специални приставки. Изчистването от упорити петна е придружено от заглаждане и запълване на надраскани износени участъци. Успешният ефект се постига с висококачествени диамантени абразиви – луксозен метод, който възобновява захабени мраморни настилки.

Импрегнирането и полирането са винаги включени като краен етап в нашата програма за обработка на мрамор. Резултатът е видим с просто око, а цените, на които можете да се възползвате от тази крайно необходима услуга, са много изгодни за всеки бюджет.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone