mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на теракот след ремонт – нужда от прахосмукачка с няколко накрайника

Теракотената плочка е облицовъчен детайл от слоеве изпечена глина. Откриваме я като красив финиш с разнообразни нюанси върху стените и пода на интериорни пространства, и по-рядко при външни фасади, тераси, ресторант-градина, декоративни предмети и други елементи от обзавеждането.

Известно е, че почистването на глазирани плочи и лесно и се извършва по познат на всяка домакиня начин – прахосмукачка за сухите отпадъци и измиване с влажен моп. Какви обаче са особеностите при правилното почистване на теракот след ремонт?

Теракотената плоча и почистващата техника

Ремонтните дейности и особено основният ремонт, оставя сериозни следи не само върху непокритите меки настилки, но и при твърдите облицовки. Боя, латекс, лепило, цимент, вар, и други строителни отпадъци попадат и залепват здраво върху откритите участъци. Достъпната цена и красотата на теракотът го правят предпочитан облицовъчен материал в много интериорни пространства. във външни зони се поставя само наличие на глазура, тъй като абсорбацията на вода и последващо замръзване може да напука плочката.

Една теракотена плочка се изпича при по-ниска температура, така че винаги е по-крехка и лека. Текстурата й е порьозна и силно водопоглъщаща (0.2%). Глазура от изпечена стъклена фрита – продукт от кварцов пясък, варовик и доломит, смесен с каолин, разрешава този проблем, образувайки устойчив стъклокерамичен слой от гланцова или матова повърхност.

Матовите покрития са по-неподатливи на драскотини и обелване. Прозрачна или цветна, глазурата подчертава ефектно нюансите и десените на плочите. Цветните глазури променят сериозно червеникаво-кафявите нюанси. Оцветяването е продукт на минерали и метали като мед, кобалт, цинк, злато и сребро. Някои видове теракот са неглазирани, но глазурата придава по-красивият и устойчив вид на тази облицовка.

Глазурата предпазва от попиване на течности в глинената маса и предотвратява петната, които те причиняват. Тя обаче не е особено устойчива на физически удар – прокарване на тежкотоварни машини или предмети с по-голямо тегло често начупват стъклокерамичната повърхност. Не само те, но и по-силният натиск при почистване уврежда повърхността, а когато професионални строителни смеси залепнат здраво към такъв материал, отстраняването им е труден и продължителен процес.

Сухо и мокро машинно почистване

Ръчното измиване с моп и препарат невинаги е достатъчно за почистването на строителните и монтажни смеси. Алкален препарат или силен разредител за лепило може да разтвори всички замърсявания. Разтриването му с мека четка обаче невинаги е достатъчно за отстраняване на засъхнало лепило, бои и фугиращи смеси, които прилепват изключително здраво.

Машинната обработка улеснява и ускорява процесът, особено ако за начинанието е използвана мултифункционалната почистваща система Rainbow. Изобретената в средата на миналият век перяща прахосмукачка се оказва революционно чудо на почистващата техника. Приставките, задвижвани от мощен безчетков мотор, са многобройни и адаптирани спрямо особеностите на всеки тип настилка в дома и градината ви.

Rainbow е двигателна сила, която почиства твърди настилки, тапицерии, килими, тапети, тавани, спално бельо, битова техника, и дори прахта от цветята ви. Тази прахосмукачка е идеалното средство за изчистване на апартамент, вила, офис, заведение или магазин без необходимост от друга измиваща апаратура, а двуфилтърната конструкция “сканира” мръсните прахови частици във въздуха и ги премахва оттам изцяло.

Резултатът – чисто и свежо ухаещо пространство, оказва изключително полезен ефект върху здравето. Медицински проучвания доказват, че революционната почистваща система е ефективен начин за борба с респираторни проблеми и астма. Как се процедира с силно зацапан теракот след ремонт?

Мека четка с камилски косъм, Rain Jet и полиране

Сухото прахосмукиране се извършва посредством приставки с четка от камилски влакна и въртящо рамо, почистващо лесно всички труднодостъпни ъгли. Камилският косъм е груб, издръжлив и кух отвътре. Тази структура определя хигроскопичността на материята – тя бързо “раздробява” всички засъхнали строителни материали и всмуква едрите и дребни прахови частици, същевременно попивайки влагата от настилката.

Измиващата приставка Rain Jet се състои от два накрайника – с деликатна гъба и четка, конструирани със силиконово перо. Силните алкални препарати се изливат във водния резервоар, след което се нанася върху настилките под много високо налягане.

Мощната струя, в комбинация със специалните почистващи съставки, прониква дълбоко в порите на теракотните плочи. Разтварянето и разреждането на залепнали материали е факт съвсем скоро. Те се отстраняват напълно само след две-три процедури с помитащата водна струя на тази приставка. От гледна точка на порьозната си структура, теракотата се почиства много по-лесно от други облицовки, когато се обработва с мощна машина.

Rainbow премахва и всички засъхнали прахови частици и строителни материали и от фугите, често подценявани при рутинно почистване. Измиването с прахосмукачка е сравнително модерен способ в почистването, но е проявил многократно предимствата си. Освен блестяща чистота, едно от тях е и минималното усилие при процедура, която може да се изпълнява и като релаксиращо упражнение с любима музика.

Теракотената повърхност се “запечатва“ след почистване. Специална вакса с полимерни агенти се нанася посредством дискова машина, създавайки тънък, но плътен защитен филм с антистатични свойства, който изолира глинените плоскости от надраскване, проникване на вода, прах и петна. Услугата обикновено е включена в общата оферта за почистване, стойността на която е изключително изгодна.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone