mail_outline

Пишете ни:

office@reflex-m.com

Почистване на мебели от дърво – кога влажната кърпа е забранена

Прахта е един от основните врагове на мебелите от естествен дървесен масив. Натрупването й се наслоява дълбоко, което е възможно, тъй като дървесината е материал с микроскопични жилки, и постепенно, луксозната мебел изглежда няколко нюанса по-тъмна и захабена, а за блясък не може да става и дума. Лакираните, полирани и ламинирани покрития също трупат прахови частици, но при тях насъбирането се случва върху повърхностният слой. Затова, дървените мебели без “облицовка” имат нужда и от периодично полиране.

Без влага за лакирани, ламинирани и байцвани мебели

Както споменахме, ефективното почистване на мебели от дърво е преди всичко отстраняване на прах. Избърсването се извършва от няколко пъти седмично до ежедневно, с помощта на меки микрофибърни тъкани, пухчета или хавлиен плат. Въпреки по-лесното й отстраняване с леко навлажнен плат, някои повърхности не понасят контакт с влага. Водата има свойството постепенно да уврежда ламинираната, лакираната или байцвана повърхност.

Обезпрашаването им става само с нежна суха материя, която премахва прашинките. Най-често използвани са подходящите за конкретната повърхност препарати. Предназначени за премахване на прах и наслоени замърсявания, те обикновено съдържат подхранващи масла или вакси, които поддържат покритието. При лакът и полировката, основният проблем са драскотините и олющванията. Предназначените за тях разтвори се справят и с този проблем, освен че покриват съответната мебел с антистатичен филм.

Лаковото покритие се обновява ежегодно. Полирането на тези мебели също е изключително важно за визията им, но то може да се извършва доста по-често. Ако всяко почистване и обезпрашаване приключва с излъскване от сух вълнен плат до поява на блясък, тези повърхности ще изглеждат винаги свежи и съхранени.

Упоритите зацапвания върху лакирана мебел се отстраняват с алкохол, разреден с голям процент вода. След нанасянето и премахването на петното, разтворът задължително се попива напълно със суха кърпа. Не само влагата, но и спиртните консистенции имат пагубно действие върху “облицовката” на дървените мебели.

Вниманието е повишено както спрямо намокрянето и спиртните разтвори и парфюмите, които образуват петна, също и към абразивните препарати, които биха надраскали лакът, гланцът и байцваното покритие. Не на последно място – горещите предмети върху подобен тип мебел гарантират устойчиви бели петна, които се премахват трудно. Между другото, нагретите съдове причиняват такива и на натуралната дървесина без защитен финиш.

Естествена дървесина – леко навлажнена кърпа против прах

Влагата трудно деформира структурата на естествените масиви. Необходим е наистина висок процент влажност за провокиране загниване на структурата им. В нормални битови условия, естествената дървесина е не само известен с красотата и автентичният си уют материал, но и изключително лесна за поддръжка повърхност.

Премахването на прахта става с леко навлажнена мека кърпа, която се движи по посока на дървесните капиляри – целта е извеждане на всички прахови частици от миниатюрните пори, където те се натрупват и биха причинили промяна в цвета и визията. При трайни наслоявания се препоръчва сапунен разтвор или препарат, като прилагането му трябва да е последвано от подсушаване. Петната и надраскването са основни врагове на натуралното дърво. Затова то се покрива с предпазно покритие, а зацапванията се премахват незабавно.

Естествените масла са още по-важни при “необлицована“ с лак или ламинат, дървена мебел. Поставянето им съживява и освежава “живата” дървесна структура, която се нуждае най-много от такъв тип поддръжка. В зависимост от цветът на дървесината, тя се освежава и с различни домашни рецепти.

Имате нужда от съдействие?

Имате въпроси на които не намирате отговор?

Моля свържете се с нас, за да можем да Ви помогнем.

phone